appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Radio Tour de France
STER Advertentie

Inlichtingendiensten controleren, hoe doe je dat?

Stocksnap / Pixabay
zaterdag 19 oktober 2019 | VPRO | Redactie Argos Twitter

Hij werd vlak na de onthullingen van Edward Snowden voorzitter van 'De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten', oftewel de CTIVD en kreeg daarna de ‘Sleepwet’ voor de kiezen. Nu neemt Harm Brouwer afscheid. In een interview met Argos blikt de toezichthouder op de inlichtingendiensten terug op een roerige periode.

Inlichtingendiensten controleren, hoe doe je dat?

 

Toen de regering in 2015 het voorstel voor de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) publiceerde, was het Snowden-effect goed merkbaar. Dreigden wij ook volop te worden getapt door onze eigen spionnen? In een raadgevend referendum sprak den Nederlandse bevolking zich uit tegen die ‘Sleepwet’. De Wiv kwam er toch, maar werd op onderdelen aangepast, onder meer omdat Brouwers CTIVD zich ermee bemoeide. 

De impact van de nieuwe inlichtingenwet is door iedereen enorm onderschat

Harm Brouwer


Sindsdien heeft de toezichthouder zich al meerdere keren zeer kritisch uitgelaten over de manier waarop de diensten de nieuwe wet uitvoeren. Eind 2018 vonden Brouwer en de zijnen dat de AIVD en MIVD intern de zaakjes niet op orde hadden en dat de rechtsbescherming van de burgers in het geding is. "Die eerste voortgangsrapportage, die sloeg ook publicitair en politiek als een bom in. Wat gebeurt hier", aldus Brouwer, die het in Argos ‘een vrij ernstige situatie’ noemt. "De impact van de nieuwe inlichtingenwet is door iedereen enorm onderschat."

 

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistiek programma van de VPRO. De redacteuren van Argos gaan al meer dan twintig jaar op zoek naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van NPO Radio 1.

Argos een samenwerkingsverband tussen Human en VPRO. Volg Argos via Facebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1