appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Vluchtelingenkampen in Griekenland zijn overvol: 'Wij zijn medeplichtig aan de ramp die daar nu gebeurt'

ANP
vrijdag 4 oktober 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

De vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden barsten uit hun voegen, dat leidt tot ongelukken en geweld. Correspondent Ingeborg Beugel en Tweede Kamerlid Joël Voordewind praten in De Nieuws BV over deze nieuwe humanitaire ramp. 

Vluchtelingenkampen in Griekenland voller dan vol

De huidige situatie in Griekenland begint op het vluchtelingendrama in 2015 te lijken. Honderden vluchtelingen staken toen de Middellandse Zee over en kwamen om het leven. Zo spoelde een driejarige Syrisch jongetje aan op het strand van Bodrum, het zorgde voor veel ophef en vragen in de politiek.

Die Turkijedeal heeft nooit gewerkt

Ingeborg Beugel

Toen in 2016 de Turkijedeal werd gesloten nam het aantal vluchtelingen af. Correspondent Ingeborg Beugel is niet erg enthousiast over de deal, volgens haar kwam de afname van het aantal migranten vooral doordat de Balkanlanden hun grenzen dichtgooiden. "Die Turkijedeal heeft nooit gewerkt. Wat het wel heeft veroorzaakt, is dat de kampen op de eilanden zijn gaan uitpuilen."

Beugel woont in Athene en ondanks dat de stad ver van de eilanden ligt, merkt ze veel van de vluchtelingenstroom. Dit komt omdat veel vluchtelingen de dramatische omstandigheden in de kampen niet meer aankunnen en naar de stad vluchten. Ze wonen in Athene op straat of in kraakpanden. 

Gesprekken in Brussel

Tweede Kamerlid Joël Voordewind is een aantal keer op Lesbos geweest en heeft vorige week opnieuw vragen gesteld in de Kamer over de situatie in diverse kampen. "Er wordt constant heen en weer geschoven. Het is de schuld van Brussel. Brussel zegt: we hebben honderden miljoenen besteed aan Griekenland en zij moeten de zaak maar een keer op orde brengen. Wij hebben gevraagd, wat kan Nederland doen?"

Voordewind wil dat staatssecretaris Broekers-Knol het probleem van de kampen in Brussel gaat bespreken en hoopt dat er een paar ton beschikbaar wordt gesteld om de situatie te verbeteren. Beugel gelooft er niet in. Volgens haar moet Nederland eerst haar belofte nakomen en meer vluchtelingen naar ons land halen. Beugel zegt dat Malta en Finland de enige landen zijn die hun beloften over het opnemen van vluchtelingen is nagekomen. 

Vluchtelingenkampen in Griekenland voller dan vol

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1