appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Euthanasie bij kinderen vanaf 12: 'De grens is vaag'

Aditaya Romansa
maandag 30 september 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Euthanasie voor kinderen jonger dan 12 jaar is niet toegestaan. Een grote meerderheid van de kinderartsen wil dat daar verandering in komt. Inez Hoogeboom is moeder van een zwaar gehandicapte dochter en vindt de leeftijdsgrens willekeurig. "Die grens is vaag." 

Stand.nl: Euthanasie moet mogelijk worden voor kinderen onder de 12 jaar
Toen de dochter van Hoogeboom achtendertig jaar geleden ter wereld kwam, was haar situatie en vooruitzicht slecht. Artsen gaven aan op korte termijn 'de stekker eruit te trekken' om haar lijden en leven te beëindigen. Ze besloten toen anders en haar dochter ging volgens Hoogeboom 'op haar dooie gemakje' verder met leven.

Inmiddels is haar dochter volwassen en ondanks haar beperkingen heeft ze een 'redelijk leven', aldus Hoogeboom. "Ze is geestelijk en lichamelijk gehandicapt, nagenoeg blind, heeft epilepsie en een verkromming van de ruggengraat. Ik wil haar voor nog geen miljoen euro missen, maar als ik terug kijk naar toen, met die perspectieven, had ik nee moeten zeggen." 

Kinderartsen 

Actieve levensbeëindiging is nu verboden voor kinderen tussen de 1 en 12 jaar, omdat zij niet wilsbekwaam zijn. Een grote meerderheid (84 procent) van de Nederlandse kinderartsen die zich vaak bezighouden met de laatste levensfase, vindt dat die mogelijkheid er wel moet komen. Dat schrijft de NOS naar aanleiding van een onderzoek dat inmiddels is aangeboden aan de Tweede Kamer.

In ons geval kan ze helemaal niet zelf meepraten

In België is euthanasie voor kinderen mogelijk sinds 2014. Volgens Hoogeboom zou dat een betere optie zijn. "Wat ik een klein beetje mis in discussie in Nederland, is dat iedereen het over een leeftijdgrens heeft. Alsof je onder de twaalf jaar een normaal verstandelijk vermogen hebt en dat dit boven de twaalf helemaal geen issue meer is. In ons geval kan ze helemaal niet zelf meepraten. En dat maakt het ook zo verdraaid moeilijk."  

Redelijk leven

Volgens Hoogeboom staat buiten kijf dat je beslist wat het beste is voor je kind op dat moment en niet wat je voor jezelf wil. Het perspectief kan beter uitpakken, maar je weet het niet. "Het is zo gelopen hoe het is. Het zal nooit mooier worden, maar het is een leuk mens die verbaal best kan aangeven wat ze wél en niet wil." 

Stand.nl: Euthanasie moet mogelijk worden voor kinderen onder de 12 jaar

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1