appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Dit waren dé vier opvallendste ontwikkelingen van het politieke jaar

ANP
vrijdag 5 juli 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Gisteren barbecueden ze nog, maar vandaag begint het zomerreces. Er waren veel hoogtepunten: dividendbelasting, klimaatdrammers, en de Uil van Minerva. Dit zijn de vier belangrijkste politieke ontwikkelingen volgens Avi Bhikhie, politiek verslaggever van Nu.nl, en chef politiek van de Telegraaf Wouter de Winther. 

Het Mediaforum met Wouter de Winther en Avi Bhikhie

1. Heruitvinden VVD

"Tot voor kort stonden ze nog bekend als de beschermers van het bedrijfsleven", zegt Wouter de Winther. Maar volgens de chef politiek komt de VVD nu op voor de middenklasse en wordt het bedrijfsleven aangevallen. "Ze komen er nog mee weg ook." 

De VVD staat stabiel in de peilingen. "Het is zowaar een prestatie. Zeker na al die jaren rondom de dividendbelasting." Maar het CDA ziet dat het kaas van het brood gegeten word, aldus De Winther. "De VVD heeft de klauwen gezet in hun electoraat."

2. “Wedergeboorte van de middenklasse”

Niet alleen de VVD bekommert zich steeds meer om 'wonen en lonen'. "In politiek Den Haag zie je een wedergeboorte van de middenklasse", aldus politiek redacteur Bhikhie. "Ook in de Kerkdijklezing van Rob Jetten van de D66 ging het over de 'stille meerderheid'."

3. Klimaatdrammer: versterking regering

Eén beruchte uitspraak van Klaas Dijkhoff deed veel stof opwaaien: klimaatdrammer. In De Telegraaf vertelde het VVD-Kamerlid dat hij de coalitiepartner D66 nogal een drammer vond in het klimaatdebat. "Het zorgde voor een reset-button in de coalitie", aldus De Winther. "Er was hiervoor heel weinig besef dat ze het nog vier jaar met elkaar moeten volhouden."

Rob Jetten maakt handig gebruik van de term 'klimaatdrammer'

De gemoederen liepen hoog op tussen de vier partijen. "Vanaf dit moment ging men elkaar weer opzoeken", vertelt De Winther. De partijen twijfelden of ze door wilden met de regering. "Of ze moeten allemaal een beetje inleveren zodat iedereen zich comfortabel voelt." Wat begon als een crisis werd uiteindelijk een versteviging van de regering, aldus De Winther. 

4. Opkomst van Forum van Democratie 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De regering zat daarnaast niet te wachten op nieuwe verkiezingen, aldus Bhikhie. "Ze stonden slecht in de peilingen, en Forum van Democratie klopte al op de deur." De FvD kwam met de 11 zetels de Eerste Kamer in. "We wisten dat ze het goed zouden doen, maar het heeft ons verrast. Dit was de definitieve entree van de FvD."

Maar er blijven uitdagingen aldus, De Winther. "Je ziet dat ze goud in handen hebben omdat ze zo groot zijn geworden." Toch leverde de partij van Thierry Baudet ook veel in bij de Europese Verkiezingen. "Je ziet dat ze met adembenemende snelheid ook weer ruzie met elkaar maken en een deel van de voorsprong opgeven."

Het Mediaforum met Wouter de Winther en Avi Bhikhie

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1