appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Argos: Nieuw licht op raadselachtige liquidatie Almere

Persgroep
zaterdag 22 juni 2019 | VPRO | Redactie Argos Twitter

In december 2015 wordt Ali Motamed voor zijn huis neergeschoten. Een 'koelbloedige moord op bestelling' die we eerder in onze uitzending van 22 juni hebben uitgelicht. De politie heeft het echte motief van de moord nooit ontdekt. Sterker nog, eerst werd onderzocht of Motamed betrokken was bij hennepteelt. Dat is vreemd gezien hij een blanco strafblad had. Wat is er aan de hand?

Luister hier de hele uitzending van Argos terug: 

Nieuw licht op raadselachtige liquidatie in Almere

De moord

Al op de eerste dag van het politieonderzoek wordt duidelijk bij de recherche dat Ali Motamed iemand anders blijkt te zijn. De weduwe van Motamed geeft bij de politie toe dat hij eigenlijk Mohammed Reza Kolahi Samadi was, een terrorist die in Iran gezocht werd voor het plegen van een grote aanslag.

Dat is op dat moment nog niet publiek bekend. Totdat Het Parool tweeëneenhalf jaar na dato een tip krijgt dat er meer achter te moord schuilt dan in eerste instantie duidelijk is. In een reeks artikelen beschrijft Paul Vugts voor een groot deel het leven dat Motamed leidde in de aanloop naar zijn dood.

Tijdens het onderzoek dat Argos uitvoerde stuiten zij op een uitzending van Voice Of America, een Iraans-Amerikaanse nieuwszender. Een Nijmeegse Iraniër, Morteza Sadeghi, wist al in 2016 dat Ali Motamed iemand anders bleek te zijn. Hij vertelde in deze uitzending in het Farsih dat de moord gepleegd was op Mohammed Reza Kolahi Samadi, een Iraans lid van de Mujahedeen-Khalq. Hij zou medeverantwoordelijk zijn voor een aanslag op het hoofdkwartier van de Partij van de Islamitische Republiek in Teheran, op 28 juni 1981.  Zo wordt een politiek motief realistischer…

Op de website van Argos vind je het hele verhaal.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistiek programma van de VPRO. De redacteuren van Argos gaan al meer dan twintig jaar, elke week, op zoek naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Argos is een samenwerkingsverband tussen Human en VPRO.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1