appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wie is de man anno 2019?

Focus
donderdag 6 juni 2019 | NTR | Redactie

De rol van de man is de afgelopen decennia veranderd. Sinds de jaren vijftig worden mannen en vrouwen steeds gelijkwaardiger. Maar de laatste tijd lijkt er sprake van een ommezwaai. De rol van de man is weer volop aanwezig in het publieke debat.

"Trump, Bolsonaro, Baudet en Peterson positioneren zich als voorvechters van de mannenbeweging. Het zijn allen zogenaamd ‘visionaire’ mannen die graag zien dat ‘visionaire’ mannen zoals zij de leiding nemen", aldus filosoof en opiniemaker Floris Schleicher in zijn column voor Focus Radio.

Het jaar van de man

In de Nacht van de Man bevraagt Mirthe van der Drift een tafel vol mannen over mannelijkheid. Mannencoach Hajee Pepping introduceert Mr. Nice Guy en geeft een les anger coaching. Theatermakers Bart Klop en Maarten Hopman spelen fragmenten uit hun voorstelling Het jaar van de man, waarmee ze in maart de publieksprijs van het Café Theater Festival wonnen.

Volgens gedragsdeskundige Lauk Wolterink is de man zijn positie kwijt. "De man moet zijn positie opnieuw vinden, terugvinden kan niet", zegt hij tijdens de Nacht van de Man.

Wie is de man anno 2019

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1