appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Frans Timmermans wint debatprijs van de maand

ANP Bart Maat
maandag 27 mei 2019 | EO | Redactie Dit is de Dag

Frans Timmermans, de PvdA-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen en kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie, is de winnaar van de ‘Debatprijs van de maand’. Hij krijgt de prijs van van het Nederlands Debat Instituut in samenwerking met het NPO Radio 1 programma Dit is de Dag.

Debatprijs van de Maand: Michael van Praag, Carel Stolker en Frans Timmermans

Frans Timmermans verdient de prijs volgens directeur Roderik van Grieken vanwege zijn heldere communicatie. "Hij is ongelooflijk goed in het scherp formuleren van een standpunt. Hij had een boodschap die onderscheidend was. En hij heeft zich stil gehouden over het 'Hans Brusselmans'-spotje van de SP totdat hij er rechtsstreek naar gevraagd werd. Dat heeft zich uitbetaald."

Michael van Praag

Ook KNVB-voorzitter Michael van Praag was genomineerd voor de prijs. Hij zei in een interview met de Gaykrant dat voetbalclubs homoseksuele spelers aanraden om niet uit de kast te komen. Dit zorgde voor een stroom van reacties uit de samenleving en de politiek en daarmee jaagt de voetbalbestuurder de discussie over een gevoelig onderwerp aan. In Dit is de Dag lichtte Van Praag toe dat hij er bewust voor gekozen had om verder geen mediaoptredens te doen over het onderwerp. "Het heeft geen zin om iemand aan de schandpaal te nagelen, wij spreken ze stevig achter de schermen aan."

Carel Stolker

In de wetenschappelijke wereld werd er deze maand veel gesproken over Paul Cliteur, de hoogleraar die de senaat in gaat voor Forum voor Democratie. Carel Stolker, de rector magnificus van de universiteit van Leiden maakte zich in een radio-interview bij BNR sterk voor zijn hoogleraar. De vraag werd opgeworpen of Cliteur nog wel verbonden kon blijven aan de universiteit, na controversiële uitspraken van zijn partijleider Thierry Baudet. Van Grieken: "Carel Stolker wist haarfijn uit te leggen waarom de academische gemeenschap mensen van allerlei politieke kleuren ruimte moet geven."

Debatprijs van de Maand: Michael van Praag, Carel Stolker en Frans Timmermans

Debatprijs van de Maand

Vanaf dit jaar wordt in Dit is de Dag iedere maand in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut de 'Debatprijs van de Maand' uitgereikt aan iemand die impact heeft gehad op een actueel debat, helder zijn of haar standpunt heeft verkondigd, en inhoudelijk en met interesse op zijn of haar tegenstanders heeft gereageerd. De prijs houdt dus niet noodzakelijkerwijs verband met de inhoud van de standpunten van de winnaar. In december 2019 wordt de 'Debatprijs van het Jaar' uitgereikt.

Eerdere winnaars zijn: DSM-topman Feike Sijbesma, publicist Rutger Bregman, FvD-leider Thierry Baudet en priester Pierre Valkering.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1