appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Het verbaast me dat Orbán máár 52% van de stemmen heeft'

ANP
maandag 27 mei 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

In heel Europa zijn de stemmen geteld van de verkiezingen van vorige week. In Hongarije heeft de rechts-nationalistische Fidesz-partij van Viktor Orbán de absolute meerderheid behaald. Simon Wintermans woont en werkt al twintig jaar in Hongarije. "Ik ben eigenlijk verbaasd dat ze máár 52 procent van de stemmen hebben."

Het Verkiezingsforum: Kees Boonman, Margriet Brandsma, Tijs van den Brink - deel 1

De Hongaarse premier is een van de meest omstreden leiders van Europa omdat hij het niet nauw neemt met rechtsstatelijke principes zoals persvrijheid. Wintermans wijst erop dat 48 procent van de Hongaren die naar de stembus zijn gegaan niet op Orbán gestemd hebben. Dat is volgens hem best bijzonder in een land waar de mensen zo langzamerhand 24 uur per dag, 365 dagen per week gehersenspoeld worden. "Je zou toch verwachten dat met zo’n apparaat 60 tot 70 procent van de stemmen haalt."

De winst van de Fidesz-partij bleef wel wat achter bij de opiniepeilingen. De partij haalde een kleine procentpunt meer dan vijf jaar geleden.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1