Achtergrond

Hoofdconducteur NS: 'Uitgescholden worden is heel gewoon'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoofdconducteur NS: 'Uitgescholden worden is heel gewoon'

[KRO-NCRV] Volgens de officiële cijfers zijn er steeds minder geweldsincidenten op het spoor, maar de Vakbond voor het Rijdend Personeel, de VVMC, denkt dat het werkelijke cijfer hoger ligt. Dat zegt Wim Eilert van de bond in De Ochtend op NPO Radio1: "De zware incidenten zoals fysiek geweld worden wel gemeld, maar incidenten als schelden en spuwen niet altijd meer."

Luister hier naar het gesprek met Wim Eilert en hoofdconducteur Lucienne:

Het aantal geweldsincidenten daalt al jaren. In 2005 werden nog 1099 meldingen gedaan, in 2015 was dat aantal gedaald naar 642. Wim Eilert van de vakbond VVMC vindt dat goed nieuws. "Maar wij horen dat er meer dan genoeg geweld is op de trein. Personeel wordt daar nog iedere dag mee geconfronteerd en wordt soms met de dood bedreigd. Wat we zien is dat medewerkers onbewust hun grenzen verleggen, omdat ze denken dat er toch niets mee wordt gedaan."

'Oproep vakbond is niet realistisch'

Hoofdconducteur Lucienne wil niet met haar achternaam op de radio, maar wil wel graag haar verhaal vertellen. Ze werkt vier jaar op de trein en bevestigt het verhaal van de spoorwegvakbond. "Kutwijf of kut-NS is al heel gewoon. De eerste keer komt het echt binnen, maar nu meld ik dat al niet meer, je gaat het gewoon vinden en gaat weer aan het werk. Als je een melding doet, hoor je daar eigenlijk niet veel meer van. Wel krijg je een begeleider mee als er meer meldingen zijn op een bepaald traject, zodat je je wat veiliger voelt."

Deze week is het De Week van de Veiligheid en de vakbond VVMC roept NS-medewerkers op vooral melding te maken van elk incident. Hoofdconducteur Lucienne: "Het is een mooie oproep, maar niet realistisch. Ik ben bang dat het niet altijd haalbaar is, omdat je vaak heel druk bent."

Ster advertentie
Ster advertentie