Achtergrond
WNL

‘Sprookje van monarchie valt uit elkaar als koning te gewoontjes wordt’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Sprookje van monarchie valt uit elkaar als koning te gewoontjes wordt’

De koning moet uitkijken om niet te 'gewoontjes' te worden, anders valt het sprookje van de monarchie uit elkaar. Dat zegt hoofdredacteur van Elsevier Weekblad Arendo Joustra in de Koningsdagspecial van WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

‘Sprookje van monarchie valt uit elkaar als koning te gewoontjes wordt’

"Een monarchie kan niet bestaan met alleen maar populair zijn," zegt Joustra. "Dat gaat het niet redden. Een monarchie moet iets mystieks hebben. Als het erg gewoon wordt, als het je buurman kan zijn, dan geloof je er niet meer in." Joustra pleit dan ook voor enige afstandelijkheid van de koning.

Bedreiging voor de monarchie

Joustra ziet een duidelijk verschil tussen koning Willem-Alexander en zijn moeder, prinses Beatrix. "Over Beatrix werd gezegd dat je haar majesteit moest noemen. Zij heeft er voor gezorgd dat de waardigheid van het koningschap weer terugkwam. Juliana was gewoontjes. Dat wil het volk niet helemaal. Als het gewoontjes wordt dan heb je niks meer om tegenop te kijken. Een bedreiging van de monarchie is dat het uiteindelijk te gewoontjes gaat worden."

De koning moet onbereikbaar blijven, ook wat betreft zijn partnerkeuze, meent Joustra. "Als de koning kan trouwen met een meisje uit jouw straat, dan valt het sprookje in elkaar."

Eigenlijk zou de koning geen populariteit moeten nastreven, zegt Joustra. "Frans Bauer moet populair zijn, maar een koning moet veel langer mee gaan, soms wel dertig jaar. Populariteit vlakt altijd af na tien, twaalf jaar. De populariteit is dan uitgewerkt."

LEES OOK: ‘Heftig en moedig jaar voor koningspaar na overlijden zus Máxima’

Ster advertentie
Ster advertentie