appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Waar zijn meer dan zestig Vietnamese kinderen gebleven?

ANP/Robin Utrecht
zaterdag 30 maart 2019 | VPRO | Argos Twitter

Zeker zestig Vietnamese kinderen verdwenen de afgelopen vijf jaar spoorloos uit de beschermde opvang. Argos en Lost in Europe gingen op onderzoek uit en vonden tal van signalen dat deze kinderen slachtoffer werden van mensensmokkel en mensenhandel.

In de beschermde opvanglocaties zitten juist alleenstaande minderjarige asielzoekers die een groot risico lopen om slachtoffer te worden van mensenhandel. "De Vietnamezen verdwijnen altijd, ongeacht wat wij doen", zegt Johan van der Have, bij het COA verantwoordelijk voor de beschermde opvang, zaterdag in Argos.

Tientallen Vietnamese kinderen verdwenen uit beschermde opvang

'Ze observeren ons'

Medewerkers van opvanglocaties geven aan dat zij de indruk hebben dat de opvangcentra door criminelen gebruikt worden als tussenstations en huisvestingsplekken voor minderjarige slachtoffers van mensenhandel.

"Op dezelfde dag worden er kinderen opgehaald van verschillende locaties", vertelt coördinator Victoria. "Dus daar zit iemand achter die ons kent." "Ze observeren ons, weten precies wat wij doen," zegt mentor Dominique.

bron: Sanne Terlingen

geen smokkelnetwerk betrokken

Het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM) is de afgelopen jaren meermaals verzocht om grootschalig onderzoek te doen naar Vietnamese criminele netwerken, maar geeft steeds aan daar de capaciteit niet voor te hebben.

De uitspraken van opvangmedewerkers staan bovendien haaks op beweringen van staatssecretaris Harbers, die vorig jaar zei dat er "op dit moment bij uitvoeringsinstanties geen informatie bekend is dat een smokkelnetwerk betrokken is bij de vermissing van minderjarige Vietnamese migranten". Maar hoe kun je dat weten, als je niet eens weet waar deze kinderen zijn?

Argos ging op onderzoek in Duitsland, Engeland en Frankrijk en spitte door honderden interne e-mails. De bevindingen van Argos staan haaks op de bewering van Harbers dat er geen signalen zijn van strafbare feiten of criminele netwerken.

Een kamermeerderheid (VVD, CDA, PvdA, SP, PVV, Groen Links, ChristenUnie en 50 Plus) zegt een onderzoek te willen naar de verdwenen Vietnamese kinderen.

Meer Argos?

Argos doet journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Luister elke zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur naar Argos op NPO Radio 1 en volg Argos op Facebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1