appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

Hebzucht: gif en medicijn

Hebzucht. Beeld op Lincoln Cathedral
zaterdag 2 maart 2019 | AVROTROS | Redactie dr Kelder en Co Twitter

Hebzucht is één van de zeven zonden, zoals vermeld in de Bijbel. Inhaligheid vinden we vies en verfoeilijk. Maar in zijn boek beschrijft dr. Jeroen Linssen dat hebzucht wel degelijk een deugd kan zijn, en hoe we dat terug kunnen zien in de geschiedenis.

 
De hebzucht van bankiers en financiële professionals sleurde ons de diepten van de kredietcrisis in, in 2008. "In de afgelopen tien jaar moesten de grote graaiers hangen. Maar langzaamaan verdween de schuldvraag voor de crisis steeds meer naar de achtergrond", zegt Linssen. Ondertussen was de overheid vooral bezig met de pruttelende economie weer uit het slop te trekken. "En dan komt Mark Rutte, en die zegt 'koop, koop, koop!’ en 'we gaan het Centraal Planbureau verslaan!'" Eerst was hebzucht de schuld van alle problemen. Toen bleek het opeens het medicijn.
 
dr. Jeroen Linssen over hebzucht
 

In zijn boek gaat Linssen op zoek naar gelijke gebeurtenissen in de geschiedenis. "Komt die dubbelzinnigheid vaker voor?" Een filosofische verhandeling over inhaligheid en hoe deze vaker op dubbelzinnige wijze wordt bezien door grote denkers in onze geschiedenis. 

Hebzucht een filosofische geschiedenis van de inhaligheid

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1