appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

'Vaticaanstad is de meest homofobe plek ter wereld'

ANP
woensdag 20 februari 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Vaticaanstad herbergt de grootste homogemeenschap ter wereld. Tegelijkertijd is het de meest homofobe plek ter wereld. Dat blijkt uit een studie van de Franse socioloog Federic Martel. Wat heeft dat voor gevolgen? Daarover vertelt Hendro Munsterman, journalist en Vaticaankenner van het Nederlands Dagblad.

Martel sprak voor het boek Sodoma: het geheim van de katholieke kerk met 1500 mensen, en werkte er vier jaar aan. "Hij lepelt ook een boel oude verhalen op die individueel in het nieuws zijn geweest", zegt Munsterman. "Voor iedereen die het Vaticaan volgt kan dit geen grote verrassing zijn. Maar hij bundelt al die verhalen en legt bloot dat het meer is dan een aaneenschakeling van individuele gevallen; dat hier een systeem onder ligt."

Vriendjespolitiek

Munsterman: "Paus Franciscus zou dat een systeem van klerikalisme noemen. Met het woord klerikalisme bedoelt deze paus dat er een soort aparte kaste van katholieke geestelijkheid bestaat die elkaar allerlei zaken toeschuiven. Die elkaar aan de macht houden en die allerlei promoties weten te bewerkstelligen voor zichzelf. En in dat systeem speelt seksualiteit en ook homoseksualiteit een belangrijke rol."

Juist omdat een aantal van hen het ook praktiseert, gaan ze in het openbaar hele anti-homo uitspraken doen

Hendro Munsterman

Het is inmiddels bekend dat een groot deel van de geestelijken in Rome homoseksueel is, legt Munsterman uit. "Een deel daarvan leeft netjes celibatair zoals de katholieke kerk dat vraagt. Maar een ander deel doet dat gewoon veel minder. En soms hebben mensen een vaste partner, dat is dan ook algemeen bekend. Sommigen hebben wisselende contacten, anderen maken gebruik van mannelijke prostituƩs."

Homoseksualiteit is een groot taboe

Munsterman: "Homoseksualiteit is een groot taboe binnen de Rooms Katholieke Kerk. Seksualiteit is Ć¼berhaupt een belangrijk taboe. Maar als je als priester als homoseksueel ge-out wordt, dat is niet zo heel fijn. En daar komt nog bij dat sinds 2005 het Vaticaan officieel heeft verboden dat homo's priester mogen worden. Daar bereik je automatisch mee dat mannen die zich tot het priesterschap aangetrokken voelen ondergronds gaan."

Een van de belangrijkste gevolgen van de geheimhouding is dat die priesters gelijk weerstand tonen tegen alles dat homoseksueel is, "juist omdat ze het zelf zijn", legt Munsterman uit. "Juist omdat een aantal van hen het ook praktiseert, gaan ze in het openbaar hele anti-homo uitspraken doen. Waarschijnlijk om zichzelf uit de wind te houden of zichzelf te beschermen tegen verdachtmakingen."

Gevaarlijke timing

De timing van het boek is ietwat gevaarlijk: "Juist dat het boek wordt gepubliceerd nu het Vaticaan misbruik probeert aan te pakken. Het kan het gevolg hebben dat mensen nu gaan denken 'ja, maar dat misbruikprobleem is dus een homoseksueel probleem.' Dit punt wordt ook wel erg naar voren gebracht door de rechter flank van de kerk, met name uit de Verenigde Staten en ook andere landen. De oorzaak van het misbruik wordt dan gezocht bij het feit dat homoseksualiteit nu mag. En dan zijn de homo's het probleem."

Trouble in het Vaticaan: boek legt een pervers systeem bloot - met Hendro Munsterman

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1