appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

‘Waterschapsverkiezingen zijn ondemocratisch’

ANP
dinsdag 19 februari 2019 | EO | Redactie Dit is de Dag

De campagne voor de waterschapsverkiezingen is begonnen, want ook daar kunnen we 20 maart voor stemmen. Maar: niet alle zetels in de waterschappen worden gevuld met democratisch gekozen leden. In Dit is de Dag gaan journalist Chris Aalberts en Wim Zwanenburg, lijsttrekker van het CDA voor het waterschap Amstel, Gooi en Vecht met elkaar in debat.

Hoe democratisch zijn de waterschapsverkiezingen?

Een aantal van de waterschapszetels is gereserveerd voor boeren, voor bedrijven en voor natuurorganisaties, zogeheten 'geborgde zetels'. Van de dertig zetels zijn er dan bijvoorbeeld drie voor boeren, drie voor bedrijven en één voor natuurorganisaties. Alleen de drieëntwintig overige zetels worden gevuld met de resultaten van wat wij in het stemhokje invullen. Zijn deze zogenoemde 'geborgde zetels' nog wel van deze tijd?

Ondemocratisch

Chris Aalberts vindt het systeem ondemocratisch. Het betekent volgens hem dat CDA en VVD al zonder dat er op hen gestemd is, al extra in een waterschap worden vertegenwoordigd. "Niet in personele zin, maar wel in standpunten.” Wim Zwanenburg (CDA) is wel een hartstochtelijk voorstander van het systeem. "Het is een restant uit het verleden, maar boeren en bedrijven hebben ook een disproportioneel belang bij het waterschap. Die belangen zijn legitiem. En ze brengen ook een onevenredig deel van de belastingen op."

Moeten we van de geborgde zetels bij de waterschappen af?

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1