Achtergrond
BNNVARA

Soefidichter Rumi geliefd van Hollywood tot Afghanistan

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Soefidichter Rumi geliefd van Hollywood tot Afghanistan

Ruim 800 jaar geleden werd dichter, filosoof en Soefi-mysticus Rumi in het huidig Afghanistan geboren, en nog altijd is hij mateloos populair. Quotes uit zijn gedichten vind je geregeld terug op social media, Coldplay-zanger Chris Martin verwerkte een gedicht in zijn muziek en Beyoncé en Jay-Z vernoemde hun tweede dochter naar de poëet.

Antropologe Lotte van Elp ging terug naar de roots van Rumi en laat op Rumi Remedy zien hoe belangrijk de dichter is voor millenials in Afghanistan en Turkije. Samen met journalist Sinan Can, die Rumi zijn held noemt, is ze te gast in De Nieuws BV.

Kracht van Rumi

"Er zit iets hoopvols en iets heel troostends in. Dat is waarom het bij mij heel erg aansloeg", vertelt journalist en programmamaker Sinan Can, groot bewonderaar van Rumi. "Veel religieuze dingen, maar het gaat ook over verlies, liefde, tolerantie, over alles waar liefde en leven in zit. Het grijpt je."

"Chris Martin van Coldplay is bijvoorbeeld Rumi gaan lezen door zijn breuk met Gwyneth Patrol (actrice red.). Dat is ook de reden dat hij het gedicht The Guesthouse in een song heeft verwerkt. Wat ik vooral zie is dat het voor heel veel mensen, daarom heet de site (van Lotte van Elp red.) ook Rumi Remedy, heel helend werkt. In al die oorlogsgebieden die ik heb bezocht, las ik 's avonds veel Rumi."

Het geloof in wederkerigheid

Can: "De dood van mijn neef in 2006 heeft er erg bij mij in gehakt. Dan zoek je ook een soort troost. Een van de dingen in het soefisme die ik heel mooi vind, is dat alles dat mooi is, wederkerig is. Dat dat terugkomt in een bepaalde vorm, in een bepaalde tijd, op een bepaalde plek, in een bepaalde gedaante."

"Ik vind dat heel erg troostend, wetende dat, als iemand waar je van houdt, die je dierbaar is, sterft, dat je niet denkt van 'onze paden gaan zicht nooit meer kruisen', maar ze gaan zich wel kruisen. Omdat men in dat wederkerige gelooft. Dat vind ik heel erg troostend."

Quote

Er zit iets hoopvols en iets heel troostends in. Dat is waarom het bij mij heel erg aansloeg

Sinan Can

Lotte: "Rumi was pretentieloos. Hij wilde echt schrijven voor de man van de straat. Dus alle teksten kun je ook lezen voor het slapen gaan, als grapjes, als lieflijke verhaaltjes, het is heel toegankelijk, heel begrijpbaar. Veel mensen van vooral de oudere generatie in Afghanistan geloven dat de gedichten van Rumi in de eerste plaats een religieuze tekst zijn: een vrijzinnige en uitbundige uitleg van de Koran. Dus daardoor leeft hij na acht eeuwen nog steeds voort."

Rumi in het dagelijks leven

"Ik woonde en werkte lange tijd in Afghanistan en ik wilde daar vrienden maken. Ik was vooral in het begin een beetje angstvallig op zoek naar wat ik deel met mijn leeftijdsgenoten. Hoe maak ik contact met jullie?", vertelt Lotte van Elp. "Rumi bleek daarin mijn redding. Door Rumi, door over en via hem over andere dingen te praten, werden onze gesprekken spannender, leuker dus dat fascineerde me." Ze woonde in de stad waar Rumi geboren is en daar nog altijd aanwezig is. Lotte: "Hij zit in de grapjes, in de spreekwoorden en is onderdeel van het leven daar."

Quote

In al die oorlogsgebieden die ik heb bezocht, las ik 's avonds veel Rumi.

Sinan Can

De liefde verklaren

Op Rumi Remedy legt Lotte ook uit hoe jongeren Rumi gebruiken om aan elkaar de liefde te verklaren. Lotte: "In Afghanistan lees je Rumi niet alleen. In Afghanistan draag je het voor en ga je praten over wat het betekent. Dus het idee dat je samenkomt om Rumi te gaan bespreken is een goede dekmantel om elkaar te ontmoeten. En als je dan ook nog eens tijdens die ontmoeting, hartstochtelijke, soms ook heel erotische gedichten met elkaar kan delen, dan is de chemie niet moeilijk voor te stellen."

Lotte van Elp en Sinan Can over Rumi

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie