Buitenland
NOS

Kritisch rapport: evacuatie Kabul verliep chaotisch en traag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kritisch rapport: evacuatie Kabul verliep chaotisch en traag

Afghanen die in pure wanhoop op vliegtuigen klommen, die uit Kabul vertrokken toen het land was ingenomen door de Taliban. Dat was in de zomer van 2021 de situatie in Afghanistan. De evacuatie van Nederlanders en Afghanen die voor Nederlanders werkten, liep niet vlekkeloos. Vandaag verscheen een rapport over deze evacuatie-operatie. In NOS Met het Oog op Morgen blikte Anne-Marie Snels alvast vooruit. Snels is oud-voorzitter van de AFMP, een vakbond voor militair personeel.

Groot gevaar

Snels wil in de uitzending onder meer stil staan bij het feit dat veel Afghaanse medewerkers nog steeds in gevaar zijn. "Allemaal mensen die voor de Nederlandse overheid hebben gewerkt en die nog steeds groot gevaar lopen. De Taliban houdt nog steeds huiszoekingen, bedreigt mensen. We weten dat er in ieder geval vijftien defensiebewakers die voor Nederland werkten en één tolk van de politiemissie zijn vermoord. Het lokale personeel wat voor Nederland werkte wordt door de Taliban aangemerkt als: ze heulden met de vijand."

De situatie is voor die mensen nog steeds heel dreigend, aldus Snels. "Mensen leven nog steeds ondergedoken, verhuizen van de ene plek naar de andere, hebben eigenlijk geen geld meer, worden onder druk gezet dat hun jonge dochters dreigen te worden uitgehuwelijkt aan de Taliban. Die verhuizen vaak elders in het land naar familie."

Rapport

Het kabinet 'erkent en omarmt' de harde conclusies uit het Afghanistanrapport. In het rapport, vandaag officieel gepresenteerd, wordt een analyse gemaakt van de dramatisch verlopen evacuatie uit Kabul in 2021. Gisteren lekten de belangrijkste conclusies al uit via het AD. Nederland was niet voorbereid op de evacuatie en de samenwerking tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie verliep stroef.

Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot herhaalt die conclusies in de reactie die zij namens het kabinet gaf, dat er inderdaad sprake was van een "collectieve inschattingsfout. De grootst mogelijke fout is achteraf de ogen te sluiten." Het kabinet wil later pas uitgebreid reageren op de conclusies.

Welke les moet Nederland trekken uit de chaotische evacuatie uit Afghanistan?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie