Achtergrond
AVROTROS

Dit is waarom je geen vitaminen hoeft te slikken

foto: Voedingssupplementenfoto: Voedingssupplementen
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom je geen vitaminen hoeft te slikken

De vitamine-industrie tiert welig in de herfst en ondertussen zien we de vitamineshop verschijnen in menig winkelstraat. Maar er is geen enkel onderzoek dat aantoont dat het bijslikken van voedingssupplementen werkt. Dr. ir. Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum: "Ons advies is: doe het niet."

{podcast audio="67055" caption="Jortcast #74 De vitamine-industrie" }

Het is herfst en in deze tijd zien we weer veel reclame suggereren dat het nemen van supplementen de kans verkleint dat je ziek wordt. "We hebben geen onderzoek dat dat aantoont", zegt Postma-Smeets. Er is volgens haar een beetje onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van vitamine C tegen het voorkomen van verkoudheid. "Maar ook dat helpt niet tegen verkouden worden. Hooguit ben je in plaats van vijf dagen vierenhalve dag ziek." Voor de rest hebben we geen aanwijzingen dat het helpt. In de Jortcast vertelt ze over de zin en onzin van vitaminepillen en voedingssupplementen.

De vitamine-industrie groeit en groeit, maar verkoopt dus producten die niet werken. Voor een hoop geld iets verkopen wat niet werkt. Is dat geen oplichting? "Nou, ja… er kan natuurlijk altijd een placebo-effect zijn", zegt Postma-Smeets. Doe ermee wat u wil.

Reclame

Wat wél helpt: goed en gevarieerd eten, en als 't kan een beetje volgens de Schijf van Vijf. Maar deze dagen zijn er natuurlijk steeds meer mensen die er een bijzonder dieet op nahouden. Veganistisch, glutenvrij, de een weigert ooit nog een boterham te eten, de ander ziet zuivel als vergif, en zo kun je nog wel even doorgaan. Logisch dat deze mensen denken dat er tekorten ontstaan die bijgeslikt dienen te worden.

Maar ook dat is onzin, weet Postma-Smeets. Ondertussen maakt de reclamewereld wel handig gebruik van die onwetendheid. "Er is letterlijk een reclame waar wordt gezegd: "Je haalt vast niet elke dag de aanbevolen hoeveelheid." Daarmee wordt gezegd: je kunt maar beter zorgen dat je het wel haalt. Baat het niet, dan schaadt het niet. Postma-Smeets: "Als je de hoeveelheid niet elke dag haalt, loop je echt niet meteen risico op een tekort."

Het Voedingscentrum probeert mensen ervan bewust te maken dat het slikken van vitaminen meestal niet nodig is. "We maken allerlei tools om mensen te helpen. Maar het is wel zo dat we moeten opboksen tegen een industrie met heel veel reclamegeld. Dat geld hebben wij niet." In dr Kelder en Co legt ze uit hoe het zit met de vitamine-industrie en wat wel en niet werkt.

Zwanger

Enige nuance, er zijn inderdaad groepen die er baat bij hebben bepaalde supplementen te slikken: "Voor veganisten is het advies, neem vitamine B12. Want dat zit alleen in dierlijke producten. Zwangeren en jonge kinderen, mensen met een donkere huid wordt aangeraden om vitamine D extra te nemen." Daarnaast wordt zwangere vrouwen aangeraden om tot en met de tiende week foliumzuur te nemen, dat verkleint de kans op een open ruggetje bij de baby.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Prof. dr. Astrid Postma-Smeets over de vitamine-industrie

Ster advertentie
Ster advertentie