Achtergrond
BNNVARA

Nederland niet hard genoeg tegen mensenhandel

foto: Renske de Boer (Fier)foto: Renske de Boer (Fier)
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland niet hard genoeg tegen mensenhandel

"We willen mensen uit handen van criminelen krijgen, en die criminelen pakken." Daarom stuurde staatssecretaris Mark Harbers begin deze week het 'Plan van Aanpak Mensenhandel' naar de Tweede Kamer. Maar volgens Shamir Ceuleers van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel moet de boel veel scherper. Daarover praten Ceuleers, Samena van der Mijden en Rob Kelder in De Nieuws BV.

Geen aangifte na twee jaar lang misbruik

Het plan moet scherper, anders maakt het geen verschil voor de mensen die dagelijks worden uitgebuit. Iemand die dat dagelijks overkwam, is Sameena van der Mijden. Zij werd zelf twee jaar lang misbruikt. Sameena ging naar de politie, maar deed geen aangifte.

Quote

Als je bijvoorbeeld 40 keer per week verkracht wordt, weet jij ook niet meer wie dat deed, hoe laat en waar dat was

Sameena van der Mijden

Sameena: "Ik werd belachelijk behandeld door de politie en ik vond de vragen niet relevant. Heel erg op seksuele handelingen gericht. Heel gedetailleerd wanneer, hoe laat en door wie en waar. Maar ja, als je bijvoorbeeld 40 keer per week verkracht wordt, weet jij ook niet meer wie dat deed, hoe laat en waar dat was." Ook werd Sameena verteld dat een valse aangifte strafbaar is: "En ze zeiden dat ik eerst maar een psycholoog op moest zoeken omdat ik niet in staat was om het verhaal goed te doen.

Een betere internationale samenwerking

Volgens Rob Kelder van behandeling- en kenniscentrum Fier moet er een betere internationale samenwerking komen. "Veel vrouwen durven geen aangifte te doen en er zijn veel vrouwen die geen aangifte kúnnen doen. Die komen vaak via de Libiëroute binnen."

Kelder: "Dan worden ze eerst dagelijks verkracht en gemarteld in Libië, dan gaan ze met de boot naar Italië, waar ze ook vaak weer in de prostitutie moeten werken. En dan komen ze bijvoorbeeld in Nederland terecht. Maar als daar is nog niks is gebeurd kunnen ze hier geen aangifte doen!" Kelder vindt dat Nederland veel beter met andere EU lidstaten moet samenwerken.

Quote

Veel vrouwen durven geen aangifte te doen en er zijn veel vrouwen die geen aangifte kúnnen doen

Rob Kelder

Seks met minderjarigen

Ceuleers van het CKM wil daarnaast dat de rol van klanten bij seks met minderjarigen beter onder loep wordt genomen. "Het is een lucratieve business. 'Hoe kunnen we de klant ervan weerhouden om gebruik te maken van deze diensten?' Dat lees ik nog niet terug. We hebben de Kamer voorgesteld om te kijken naar de straftoemeting. Een dag cel en een taakstraf in de Valkenburgse zedenzaak bijvoorbeeld."

Ceuleers: "De rechter zei dat de daders niet bewust op zoek waren naar seks met een minderjarige. Maar als je naar een shabby hotel gaat en je ontmoet een meneer in plaats van een mevrouw en je moet meneer betalen, tja.. Er waren mannen die in die zaak gevraagd hebben: 'Ben je 18?' Maar met de pooier erbij zegt zo'n meisje natuurlijk ja. Dan lijkt het als of de verantwoordelijkheid van de klant ophoudt. Maar dat is de omgekeerde wereld."

Quote

Dan lijkt het als of de verantwoordelijkheid van de klant ophoudt. Maar dat is de omgekeerde wereld.

Shamir Ceuleers

Het plan van Aanpak Mensenhandel moet scherper

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie