Achtergrond
KRO-NCRV

Reacties op bedreigingen burgemeester Jos Wienen: 'Dit moeten we aan de wortel bestrijden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Reacties op bedreigingen burgemeester Jos Wienen: 'Dit moeten we aan de wortel bestrijden'

Burgemeesters moeten geen knieval maken aan de misdaad. Hoofdredacteur Ronald Ockhuysen van Het Parool reageert hiermee op de mening van de oud-burgemeester van Haarlem, Bernd Schneider. Die vindt dat de burgemeester niet meer het boegbeeld van de criminaliteitsbestrijding zou moeten zijn. De huidige burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, heeft als gevolg van bedreigingen moeten onderduiken.

Siciliaanse toestanden

Ronald Ockhuysen is hoofdredacteur van de krant waarvan misdaadverslaggever Paul Vughts acht maanden ondergedoken heeft gezeten. Hij weet dus waar hij over praat. De hoofdredacteur vindt dat we meer geld moeten stoppen in het bestrijden van de criminaliteit in plaats van de rol van de burgemeester te veranderen. Anders lijkt het een compromis aan mensen die bedreigingen doen.

"Mexicaanse of Siciliaanse toestanden moeten we aan de wortel bestrijden", aldus Ockhuysen. "Het promoveren van de Officier van Justitie of korpschef van politie tot boegbeeld is alleen maar verschuiven van het probleem. Dan wordt die de schietschijf, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Bedreigingen moeten we gewoon nooit accepteren."

Vadertje burgemeester

Financieel journalist Sonny Motké merkt wel op dat een burgemeester er vaak juist voor kiest om zich te profileren als crimefighter. Waarom zou je hem dat afnemen? Hij vindt het wel 'heel jammer' dat burgemeesters nu door criminelen op de korrel worden genomen, omdat burgemeesters juist een vaderlijk-geruststellende functie hebben. En dat zou niet moeten worden weggenomen. Motké merkt verder op dat niet alleen burgemeesters bedreigd worden, maar ook journalisten. Zelfs financieel journalisten, zoals hij. "En dat is helemaal niet leuk."

Ster advertentie
Ster advertentie