appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Nederlands Dagblad weert reisadvertenties Turkije

AFP
dinsdag 9 oktober 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Het Nederlands Dagblad plaatst voorlopig geen reisadvertenties voor Turkije. Ook schrijft de krant geen vrolijke reisreportages meer. De krant doet dit als protest tegen het oppakken en bedreigen van journalisten door de Turkse overheid. Dat zei hoofdredacteur Sjirk Kuijper in het Mediaforum in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

Kijk hier het Mediaforum terug

De krant kwam tot het besluit uit collegialiteit met de journalistiek in Turkije. "Het is een land waar de meeste journalisten in de gevangenis worden gezet en bedreigd worden. Ik vind Turkije een land waar ik mijn lezers niet naartoe wil sturen."

Kuijper erkent dat er meer landen zijn waarmee van alles mis is. Met de boycot wil hij opkomen voor zijn beroepsgroep. "De journalistiek staat onder druk, dan vind ik niet dat je daar heel argeloos zowel toeristische verhalen als advertenties over moet plaatsen." De hoofdredacteur benadrukt dat ze er nog wel journalisten naartoe sturen. "Voor je werk moet je als journalist overal komen."

Dure kwestie?

Maar ligt de commerciële afdeling van de christelijke krant dan niet dwars? "Nee", zegt Kuijper. Het idee van de boycot kwam juist van zijn uitgever. Die trok zich de bedreigingen van journalisten door de Turkse overheid aan. "Mijn uitgever is ook journalist geweest. Dit komt uit zijn hart. Hij zat hier enorm mee en maakt op deze manier zijn punt."

Kuijper raadt zijn veelal christelijke lezers overigens niet af om helemaal te stoppen met reizen. "Naar een land als Israël kun je prima gaan. Al is op die overheid ook wel wat af te dingen." 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1