appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

'Het is een meedogenloze afrekening met Trump'

ANP
donderdag 6 september 2018 | BNNVARA | Camiel van Houdt Twitter

Washington is in de ban van een ingezonden stuk van een anonieme, maar volgens de New York Times hooggeplaatste medewerker uit het Witte Huis. Hoe serieus moeten we dit hoofdstuk in de grote Trump-show nemen? In De Nieuws BV  bespreken Eric Janse de Jonge, deskundige in het Amerikaanse staatsrecht, en Eelco Bosch van Rosenthal, journalist bij Nieuwsuur en oud-Amerikacorrespondent wat dit voor gevolgen kan hebben.

De brief is hier te lezen. 

'Het begint een behoorlijke chaos te worden'

Volgens Bosch van Rosenthal is deze nieuwe, bijna House of Cards-achtige stap heel bijzonder: "Verzet binnen een regering is er natuurlijk altijd, maar dat een senior official zo'n brief schrijft is ongelofelijk." Na een aantal voorbehouden klapt de anonieme schrijver er vol op. "Het is een meedogenloze afrekening met Trump. Geen dingen die we nog niet wisten, maar het komt natuurlijk extra hard aan als het van binnen komt."

Verzet binnen een regering is er natuurlijk altijd, maar dat een senior official zo'n brief schrijft is ongelofelijk

Eelco Bosch van Rosenthal

Ook Eric Janse de Jonge heeft het stuk met verbazing gelezen. "Al is het zo langzamerhand niet bijzonder meer", aldus Janse de Jonge. "Het is een verdere escalatie, maar we zien het laatste jaar al meer escalaties. We zien dat langzaam de adviseurs van Trump zich tegen hem gaan keren. Het begint een behoorlijke chaos te worden."

Wie is het lek?

Over de schrijver van het stuk is niks bekend. "Senior official is een rekbaar begrip", aldus Bosch van Rosenthal. "Je kunt zelfs bij de bookmakers inzetten op wie het is. Maar er werken daar in het Witte Huis honderden mensen." Alleen een medewerker van de opiniepagina en de hoofdredacteur van de New York Times weten vermoedelijk wie de schrijver van de brief is, maar volgens de krant zijn zelfs de politiek journalisten niet op de hoogte van wie verantwoordelijk is voor het stuk.

Het is een verdere escalatie, maar we zien het laatste jaar al meer escalaties. We zien dat langzaam de adviseurs van Trump zich tegen hem gaan keren

Eric Janse de Jonge

President Trump reageert zelf furieus op het nieuws. Zowel tijdens een bijeenkomst als via Twitter laat hij weten dat hij hoopt dat de New York Times de bron doorgeeft. Via Twitter vraagt hij zich openlijk af of er geen sprake is van (hoog)verraad. Volgens Janse de Jonge maakt Trump weinig kans. "Hij heeft zeker geen punt. Een president gaat in Amerika niet over verraad en al helemaal niet over hoogverraad." Volgens hem is er ook geen enkele kans dat Trump de New York Times kan dwingen om de bron prijs te geven: "Dat kan alleen als er sprake is van terrorisme – via de Patriot Act. Maar daar is hier geen sprake van."

Zwaard van Damokles

Hoewel men ook in Amerika massaal dit stuk leest zal dit de Trumpstemmer niet op andere gedachte brengen. "Hij heeft wel eens gezegd: Ik kan midden op 5th Avenue iemand doodschieten en ze blijven nog achter me staan." Eric Janse de Jonge kijkt uit naar 6 november. "Dan zijn er verkiezingen. Cruciaal is hoe de verschillende partijen daar gaan scoren. Nog los van het andere grote onderwerp wat als een zwaard van Damokles boven The Hill hangt: het rapport van aanklager Mueller. Dat kan hem ook nog in de problemen brengen. Dus we modderen nog wel even zo voort."

Hij heeft wel eens gezegd: Ik kan midden op 5th avenue iemand doodschieten en ze blijven nog achter me staan

Eric Janse de Jonge

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1