Achtergrond
KRO-NCRV

'Onderduiken is niet in het belang van Howick en Lili'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Onderduiken is niet in het belang van Howick en Lili'

Oud-kinderombudsman Marc Dullaert begrijpt de wanhoopsdaad, maar vindt het onverstandig dat de twee Armeense kinderen zijn ondergedoken. Dat zegt hij in Spraakmakers op NPO Radio 1. "Ondanks de krakende procedures, moet je niet proberen je aan die procedures te onttrekken. Dit doet hun zaak geen goed."

Mediastilte

Howick en Lili zijn volgens Dullaert nu gebaat bij mediastilte en een arbiter die gaat bemiddelen. "De kans dat Staatssecretaris Harbers zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt, is er nog steeds. Maar onderduiken helpt dan niet." De familie moet zich niet aan bevoegdheden onttrekken. Dullaert ziet dit als een teken dat de moeder niet in staat is om in het belang van haar kinderen te handelen.

Asielbeleid rammelt en kraakt

De twee kinderen zijn slachtoffer geworden van slecht beleid, stelt de voormalig Kinderombudsman. "Het asielbeleid rammelt en kraakt al jaren. Het is bijzonder pijnlijk en verdrietig dat het mogelijk is dat zo’n procedure tien jaar duurt, dat kinderen hier geworteld raken en nu zwaar beschadigen door wat er gebeurt." Volgens hem zou de procedure binnen een jaar afgehandeld moeten zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie