appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Wij doen niet mee aan de Wilders cartoonwedstrijd, maar worden wél bedreigd'

ANP
donderdag 30 augustus 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

"Mijn ideaal zou eigenlijk zijn dat Wilders zijn cartoonwedstrijd gewoon door laat gaan, maar dat er niemand is die eraan meedoet", zegt cartoonist Tjeerd Royaards. "Ik heb ook nog geen énkele cartoonist gesproken die iets in wil sturen". Hij vindt de wedstrijd "smakeloos". In Stand.nl laat hij weten dat zijn cartoonistencollectief nu te maken krijgt met bedreigingen vanuit Pakistan.

 

Stand.nl: Wilders moet stoppen met zijn cartoonwedstrijd

Als we politiek cartoonist Tjeerd Royaards vragen om te reageren op onze stelling, legt hij ons uit wat zijn dilemma is. "Ik ben het oneens met de stelling, omdat ik vind dat zo’n cartoonwedstrijd organiseren in Nederland moet kunnen." Maar Royaards steunt het initiatief van Wilders op geen enkele manier. "Jazeker, ik maak politieke spotprenten. En nee: ik zal zeker niet meedoen aan de wedstrijd. Als cartoonist moet je van buitenaf kritiek hebben op de politiek. Wilders heeft met deze wedstrijd een hele duidelijke politieke agenda. Het gaat hem volgens mij helemaal niet om de vrijheid van meningsuiting, maar om het beledigen van een specifieke groep mensen."

Royaards vervolgt: "Daarom voel ik me als cartoonist totaal niet geroepen om eraan mee te doen. Ik zie een duidelijke overeenkomst met de Iraanse holocaust-cartoonwedstrijd. Die werd ook georganiseerd vanuit een duidelijke politieke agenda. Wij zijn er als cartoonisten niet om aan zoiets mee te werken." 

Bedreigingen

Royaards is hoofdredacteur van ‘The Cartoon Movement’, een cartoonistencollectief van 500 internationale cartoonisten. Hij vertelt dat dit collectief, terwijl het niets met de wedstrijd van Wilders te maken heeft, bedreigd wordt vanuit Pakistan. "Op onze facebook-pagina gaat het los met bedreigingen en oproepen voor geweld. Mensen die zeggen dat iedereen die aan deze wedstrijd meedoet, moet worden doodgemaakt. We krijgen ook cartoons over de holocaust toegestuurd. Ik denk dat dat is vanuit het idee: als jullie ons ‘pakken’ op een punt dat zo gevoelig ligt, dan doen wij dat terug." Vandaag overlegt Royaards met de politie over de bedreigingen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1