appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Cartoonist Ruben Oppenheimer: 'Ik laat me niet voor het karretje van Wilders spannen'

ANP
donderdag 23 augustus 2018 | EO | Nicole de Jong Twitter

Met zijn Mohammed-cartoonwedstrijd haalt PVV-leider Geert Wilders zich de woede op de hals van de Pakistaanse bevolking. Er zijn demonstraties en de Pakistaanse ambassadeur heeft minister Blok van Buitenlandse Zaken aangesproken op de wedstrijd. Blok broedt nog op een antwoord. 

Pakistan woedend over cartoonwedstrijd Geert Wilders

Volgens moslim en publicist Nourdeen Wildeman moet Blok in actie komen om met het buitenland te gaan praten. "Hij moet naar Pakistan toe communiceren dat Wilders geen vertegenwoordiger is van de Nederlandse overheid. Nu wordt namelijk in Pakistan wel die suggestie gewekt, waardoor Wilders één op één gerelateerd wordt met de overheid."

Cartoonist Ruben Oppenheimer vindt ook dat minister Blok moet reageren, maar dan vooral met de boodschap dat 'we in Nederland niet meer op elke natte scheet van Wilders reageren'.

Hij vindt het ook mooi dat we daar in Nederland niet meer massaal voor op de achterste poten gaan staan. Dat laat volgens de cartoonist zien dat de formule van Geert Wilders op z'n retour is. "Ik zie een hele mooie taak voor Blok om in die regio uit te leggen dat in ons land meerdere culturen min of meer verdraagzaam naast elkaar kunnen leven, ook als ze cartoons over elkaar maken." 

Pr-karretje

Iedereen kan een spotprent van de islamitische profeet naar de PVV-leider sturen. Wilders zegt inmiddels honderden inzendingen binnen te hebben, en hij stelt ze tentoon in zijn fractiekamer. 

Ruben Oppenheimer doet in ieder geval niet mee aan de cartoonwedstrijd. "Ik heb daar zelf een broertje dood aan, ook al ga ik het onderwerp van de islam en Mohammed, als het nodig is, niet uit de weg. Maar ik zal me als professioneel cartoonist drie keer bedenken voordat ik me voor het pr-karretje van welke politieke partij dan ook laat spannen." 

Woede in Pakistan over cartoonwedstrijd Wilders

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1