Achtergrond
KRO-NCRV

'We houden altijd de behoefte aan een lekker lichaam naast ons'

foto: PIXABAYfoto: PIXABAY
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We houden altijd de behoefte aan een lekker lichaam naast ons'

Hoe vaak per maand zoekt u de intimiteit op met uw partner? Door de huidige technologie schetsten Mabel Nummerdor en Jeanneke Scholtens in hun boek Holy Fuck een somber beeld voor de toekomst van seks. "Als je intimiteit zoekt kun je gewoon terecht bij een robot, pop of een VR-bril." Wordt seks tussen mensen in de toekomst overbodig?

De aflopen twee jaar hebben Nummerdor en Scholtens onderzoek gedaan naar de toekomst van seks. Ze waren vandaag te gast bij Spraakmakers. "We zagen dat we wel duidelijk een richting op gaan waarbij seks op verschillende niveaus overbodig gaat worden en dan voornamelijk bij seks tussen mensen."

Apparaat in je hand

We kunnen bijna niet meer leven zonder onze smartphones. "Het apparaat in je hand vervangt het contact met de mensen om je heen. Je ziet dat ook op het gebied van seks en intimiteit. Kijk maar naar de apps, zoals Tinder." Ook de VR-brillen maken een ontwikkeling door. Nu is het alleen nog maar beeld, maar in de toekomst kun je ook met de bril gaan voelen.

"Ik wil absoluut niet dat seks tussen mensen overbodig wordt. Alleen door ons onderzoek vielen we in de ene verbazing naar de andere. Daarom zeiden we ook vaak holy fuck."

Voortplanting overbodig

Zo is voortplanting volgens Nummerdor eigenlijk al overbodig, omdat we dat ook met IVF mogelijk kunnen maken. "We zien seks nu ook nog als het creëren van nieuw leven, maar dat zal wel eens kunnen veranderen."

Technologie raakt dus steeds meer verworven met ons leven. Afstand ervan doen kunnen we bijna niet meer. Steven Dijk, communitylid van Spraakmakers, kan zich er niets bij voorstellen dat seks overbodig wordt. "Nadat mijn gezin 26 jaar geleden compleet was met mijn tweede kind, doe ik het nu nog regelmatig met mijn vrouw en ik heb er ook veel plezier van."

Sociale wezens

Huisarts en seksuoloog Peter Leusink denkt niet dat seks overbodig wordt. "We zijn sociale wezens en blijven elkaar opzoeken", zegt hij in Spraakmakers. Wel ziet Leusink verbreding van mogelijkheden van gadgets bij seks, maar die gaan seks niet vervangen. "Seks doe je niet met woorden, het is echt intimiteit."

Volgens de huisarts zagen we tien jaar geleden al in onderzoek dat soloseks steeds meer opkomt. De komst van internet had daar een grote rol in. Jongeren hebben ook gemiddeld gezien steeds later seks. Uit onderzoek van Reuters blijkt dat de gemiddelde leeftijd wanneer jongeren geslachtsgemeenschap hebben 18,6 jaar is.

"We maken gebruik van die dating-apps en poppen, en we zullen daar ook meer gebruik van maken, maar uiteindelijk zullen we zien dat het geen vervanging van wordt. We hebben gewoon behoefte aan een lekker lichaam naast ons, waar wij mee kunnen dollen en heel intiem mee kunnen zijn."

Sekspoppen

Niels van der Voort produceert sekspoppen. "De poppen zijn een uitkomst voor mensen waarbij het niet zo gemakkelijk gaat in de liefde. Daarnaast zorgt het ook voor een afname in de prostitutie." De markt is volgens Van der Voort groot. "We hebben dagelijks mensen in onze showroom in Breda." De poppen worden gemaakt naar de wensen van de klant zelf.

Momenteel is Van der Voort met zijn bedrijf bezig met het produceren van robots die Nederlands praten. "We zijn er druk bezig en er zijn al grote stappen mee gemaakt."

Community-lid Jos van Eijndhoven is het er absoluut niet mee eens dat seks overbodig gaat worden. "Seks met een robot? Daar kan ik mij echt niets bij voorstellen. Nee, geen virtualiteit tussen de lakens."

Ster advertentie
Ster advertentie