Achtergrond
EO

Moeten collega’s elkaars salaris gaan bepalen?

foto: Lex van Lieshout, ANPfoto: Lex van Lieshout, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten collega’s elkaars salaris gaan bepalen?

Marketingbureau Keytoe maakt zich op voor een bijzonder experiment. Via een app zullen collega’s vanaf volgende week op basis van hun gevoel bepalen wat het salaris van de ander wordt. Door middel van een schuifbalkje kunnen werknemers dagelijks aangeven hoe goed het gevoel is over de ander.

Organisatiepsycholoog Lennard Toma van Keytoe denkt dat dit een eerlijk systeem is voor de 45 medewerkers van het bedrijf. "Nu is het zo dat je qua salaris alleen omhoog kunt gaan. Dus als je het hele jaar je best doet, ga je omhoog. Maar op het moment dat je drie jaar later uit je neus zit te vreten, gaat er niks af. En dat voelt oneerlijk."

Gevaar

Universitair onderzoek op het gebied van beoordelen en belonen Kilian Wawoe vindt het idee innovatief, maar is niet enthousiast. Hij stelt dat mensen niet objectief kunnen oordelen over het salaris van een collega. "80 Procent van de mensen ziet zichzelf tot de top tien van het bedrijf behoren. Mensen vinden dat ze beter zijn dan de rest van de wereld." Volgens Wawoe schuilt het gevaar erin dat mensen enthousiast zijn, want dan krijg je de erkenning waar je recht op had. Echter is de teleurstelling twee keer zo groot als er dan niks extra’s uit voortvloeit.

Vanaf volgende week start marketingbureau Keytoe met de pilot die drie maanden zal duren. "Misschien gaat het finaal verkeerd, maar we zijn wel benieuwd hoe dit afloopt", aldus organisatiepsycholoog Lennard Toma. "Alle medewerkers van Keytoe zijn vóór de pilot, maar de helft heeft liever niet dat we voor altijd gaan bepalen wat het salaris van de ander wordt.”

Goed als collega's elkaars salaris bepalen?

Ster advertentie
Ster advertentie