appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Dag
STER Advertentie

Transvrouw Eveline van den Boom: 'Slachtofferschap ligt op de loer'

www.eveline.nl
vrijdag 3 augustus 2018 | KRO-NCRV | Anouk Kemper

De hoofdstad staat deze hele week in het teken van Pride Amsterdam. Eveline van den Boom (36) is transvrouw en blikt terug op een jaar vol 'genderdiscussies', die vorig jaar rond Pride losbarstten. "Ik denk wel dat het goed komt, maar er moet nog hard geknokt worden."

Eveline van den Boom over het 'Transgender tipping point'

Dat zegt Van den Boom in het NPO Radio 1-programma 1 op 1 Zomereditie. De NS stapte over van 'dames en heren' naar 'beste reizigers', genderneutrale toiletten raakten in zwang en kledingmerken richtten zich op unisexkleding. Dat oogstte niet alleen veel lof, maar ook een storm aan kritiek. "Dat heeft er misschien ook mee te maken dat mensen zich niet kunnen voorstellen hoe het is als iemand zich geen man of vrouw voelt", zegt zij. "Maar als de NS niks had gezegd over de nieuwe aanspreekvorm, was er niks gebeurd. Mensen kregen vooral jeuk van de bombarie."

Vast in keurslijf

Niet dat Van den Boom zelf 'genderneutraal' is. Zij besloot juist enige jaren geleden haar leven als man vaarwel te zeggen. "Ik had het gevoel dat ik in een soort keurslijf zat. Van jongs af aan krijg je mee dat je man bent, dat je je als man moet gedragen, je moet 'vermannen'. Op een gegeven moment dacht ik: wat ben ik nou eigenlijk aan het doen?" Lang kon ze er haar vinger niet op leggen, het was een proces van jaren. "Je probeert jezelf steeds meer ruimte te geven dat te ontdekken. Vanaf mijn puberteit voelde ik me bijvoorbeeld ook aangetrokken tot mannen, maar ik zag mezelf niet als homoseksuele man. Pas toen ik in een LGBT-omgeving terecht kwam, ontdekte ik dat er veel meer kan. Ik dacht: dit past bij mij."

Operatie in Thailand

Twee jaar geleden onderging Van den Boom een geslachtsveranderende operatie in Thailand. Daar kon ze sneller terecht dan in Nederland en de nazorg was uitgebreider. "Na de ziekenhuis opname verbleef ik nog drie weken in een speciaal zorghotel, waar de zuster elke dag kwam checken of het mooi genas." Van den Boom noemt het resultaat "prachtig". "Ik ben heel tevreden. En ja, ik kan er alles mee doen, orgasmes zijn ook mogelijk. Tijdens de operatie reorganiseren ze in feite wat je al hebt."

Kansen zoeken

Morgen staat Van den Boom op een van de boten die varen in de bekende Canal Pride. "Ik sta daar met een boodschap natuurlijk: je hebt het recht om jezelf te zijn." Ze wordt vaak als activist neergezet, maar zo voelt ze zichzelf niet. "In 'activist' zit iets van strijd, van felheid. Ik ben juist heel gematigd, je moet een beetje roeien met de riemen die je hebt. Het ligt op de loer dat je in een soort slachtofferschap terecht komt en dat dat onderdeel wordt van je nieuwe identiteit. Ik heb juist altijd geprobeerd overal de kans in te zoeken."

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1