Achtergrond
KRO-NCRV

Te dik eigen schuld? Nee, obesitas is een ziekte

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Te dik eigen schuld? Nee, obesitas is een ziekte

Niels van den Berg is één van duizenden Nederlanders die kampt met obesitas. Hij ergert zich aan de ongenuanceerde uitroepen die vaak worden gedaan over te dikke mensen. Van den Berg: "Ik heb overgewicht. Dat is heel lastig om terug te brengen en ik ben wel eens bang voor de ongenuanceerde uitroepen dat je dan maar beter je best moet doen."

Niels van den Berg reageerde op de stelling van vandaag in Stand.nl: Het is tijd voor een deltaplan om obesitas tegen te gaan. Het RIVM heeft cijfers naar buiten gebracht waaruit blijkt dat de helft van de Nederlanders overgewicht heeft. 14 procent heeft obesitas en ongeveer 100.000 mensen kampen met morbide obesitas: de meest ernstige vorm van overgewicht.

Niels van den Berg: "Ik heb ook overgewicht, mijn BMI is ook te hoog. Tot mijn 28e woog ik zo’n 97 kilo en kon je mijn ribben tellen. Ik ben nu 63 jaar en weeg 117 kilo. Rond mijn veertigste ben ik veel minder vet en minder suiker gaan eten maar dat maakte eigenlijk geen verschil."

Psychische kant van obesitas

Simon Nienhuijs is bariatrisch chirurg, ook wel obesitas-chirurg genoemd, aan het Catharina Ziekenhuis. Hij is daar ook voortrekker geweest van het Obesitascentrum. "Mensen hebben zeker een eigen verantwoordelijkheid, maar als het BMI eenmaal over een bepaalde grens heen is dan wil het lichaam dat overgewicht aanhouden. Ook al probeer je af te vallen," zegt Nienhuijs.

"Opereren is pas het laatste hulpmiddel. Er moet meer aandacht komen voor de psychische kant van obesitas. Obesitas is een ziekte. Erkenning daarvoor helpt bij de acceptatie in de behandeling." Er is vooral meer aandacht voor hulp van bijvoorbeeld een psycholoog nodig, vindt Nienhuijs. "VWS gaat binnenkort hopelijk de vergoeding van een leefstijlcoach goedkeuren. Dat is een mooie eerste stap."

Voedselindustrie

Niels van den Berg: "Ik ging eens op de fiets naar de bloedbank want ik ben bloeddonor. Daar aangekomen bleek dat ik geen bloed kon geven omdat mijn bloeddruk te hoog was. Mijn huisarts is toen verder gaan onderzoeken en zo bleek ik suikerziekte te hebben."

Sjoerd van de Wouw is campagneleider bij Foodwatch. "Je wordt in de winkel continu verleid de verkeerde keuze te maken. Tot nu toe wordt het overgelaten aan de voedselindustrie. Wij vinden dat de overheid met voedselbeleid moet komen. Een suikertax bijvoorbeeld – die raakt vooral de industrie - of om de btw van groente en fruit te halen."

Stedelijke inrichting

Paul Depla is burgemeester van Breda en voorzitter van Jongeren Op Gezond Gewicht. Hij vindt dat steden ook anders ingericht kunnen worden. Door bijvoorbeeld genoeg ruimte aan kinderen te geven om te kunnen bewegen. En de overheid kan door regelgeving zeker zorgen dat de industrie grotere stappen zet om gezondere producten te produceren.

Niels van den Berg: "Ik vind dat de maatschappij anders ingericht moet worden. Ik moet een uur rijden naar mijn werk, dat kan niet dichterbij. Ik doe dat op de motor maar zou liever gaan fietsen. Het zou dus mooi zijn als mensen werk dichter bij huis zouden kunnen vinden. Laat werk naar mensen komen en niet de mensen naar het werk."

Volgens Van den Berg zijn mensen tegenwoordig ook erg veel bezig in hun hoofd en niet met het lichaam: "Ik ben na een dag werken erg moe en heb dan gewoon niet de puf om nog te gaan bewegen."

Ster advertentie
Ster advertentie