Wetenschap & Techniek

Waarom onzekere mensen de beste cadeaus geven

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom onzekere mensen de beste cadeaus geven

Mensen die zelfverzekerd zijn en veel vrienden hebben, geven over het algemeen minder goede cadeaus dan wat onzekerdere mensen. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers.

Heb je dat ook weleens: dat je een cadeautje koopt voor je vader of vriendin, maar het eigenlijk liever zelf zou houden? Waarschijnlijk neem je bij het uitzoeken van het cadeau dan aan dat die ander dezelfde dingen leuk vindt als jij – misschien wel ten onrechte. Het is een veel voorkomend verschijnsel, dat we ook wel ‘sociale projectie’ noemen.

Vooral zelfverzekerde mensen

Amerikaanse wetenschappers wilden weten bij wie dit het vaakst voorkomt, en legden de resultaten van vijf eerdere studies naast elkaar. Ze kwamen erachter dat vooral zelfverzekerde mensen met veel sociale contacten de neiging hebben hun eigen wensen en interesses op anderen te projecteren.

Mensen die minder vrienden hebben en zich minder zeker voelen in sociale situaties, kunnen beter voorspellen wat een ander leuk zal vinden. En dat resulteert in zorgvuldiger uitgezochte cadeaus, schrijven de onderzoekers.

Zet je eigen voorkeuren opzij

Je zou misschien verwachten dat mensen met veel vrienden juist heel attent zijn in het geven van cadeaus, maar het tegenovergestelde blijkt dus waar te zijn. Zelfverzekerde mensen nemen sneller aan dat anderen dezelfde dingen leuk zullen vinden als zijzelf, terwijl de wat onzekerdere mensen daar niet van uit durven gaan. Die laatsten zijn juist meer bezig met wikken en wegen en minder met wat ze zelf leuk vinden, blijkt uit het onderzoek.

Het advies van de onderzoekers aan zelfverzekerde gevers is dan ook: zet je eigen voorkeuren opzij, en denk extra goed na over wat de ander écht wil hebben.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie