Wetenschap & Techniek

Waarom kan de ene sporter beter sprinten dan de andere?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom kan de ene sporter beter sprinten dan de andere?

De een loopt bijna moeiteloos een halve marathon, terwijl de ander liever een sprintje trekt. Dat is niet alleen een kwestie van training: het heeft veel te maken met hoe je spieren in elkaar zitten.

Waarom spieren belangrijk zijn


Om daar meer over te weten te komen, onderzocht bewegingswetenschapper Stephan van der Zwaard de spieren van meer dan honderd Nederlandse topsporters – wielrenners, schaatsers, roeiers en hockeyers. Hij vertelde erover in het nachtprogramma Focus.

De onderzoeker nam onder andere een klein beetje spierweefsel bij de sporters af, en legde dat onder de microscoop. Uit zo’n stukje spier kun je heel veel informatie halen, vertelt Van der Zwaard, bijvoorbeeld of iemand snelle of juist langzame spiervezels heeft. Met snelle spiervezels kun je beter sprinten, terwijl een duuratleet juist meer baat heeft bij langzame vezels. Die houden het langer vol en zijn wat efficiënter.

Aan iemands spieren is dus al deels te zien voor welke sport hij of zij het meeste talent heeft. Die kennis kunnen we gebruiken om sporters beter te trainen en talenten in de juiste richting te begeleiden, zegt Van der Zwaard. Een soort sportadvies op maat dus, op basis van je spieren.

Een lastige combinatie

Maar hoe zit het dan met sporten als wielrennen en roeien? Daarbij heb je eigenlijk allebei nodig: een goed duurvermogen én talent om te sprinten. Denk bijvoorbeeld aan de Tour de France, waar lange etappes vaak eindigen in een massasprint. Van der Zwaard ontdekte dat mensen met lange spiervezels en veel haarvaatjes om de spier heen – die voor zuurstof zorgen – het beste in staat zijn om beide dingen te doen. Maar, zegt hij, het blijft een lastige combinatie.

Als je vrienden je proberen over te halen om die halve marathon met ze te lopen, heb je voortaan dus een goed excuus: snelle spiervezels.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie