appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

We wensen iedereen een vezelrijke kerst

Pexels
vrijdag 22 december 2017 | NTR | Marieke Drost

De kans is groot dat je met kerst te weinig vezels binnenkrijgt. Want wie serveert er nu kapucijners, of eet muesli als kerstontbijt? Toch is het niet zo’n gek idee om het menu nog eens kritisch tegen het licht te houden. Want een ernstig vezeltekort rond kerst kan al vóór oud en nieuw ingrijpende gevolgen hebben voor je darmslijmvlies.

Dat geldt althans voor muizen, blijkt uit twee onderzoeken met muizen die op een extreem vezelarm dieet gezet werden. Hun darmflora werd minder divers. En binnen drie tot zeven dagen was hun darmslijmvlies ook aanzienlijk dunner en voor bacteriën makkelijker doordringbaar.

Dunnere buffers

Geen goede zaak, want dat slijmvlies is een laagje aan de binnenkant van de darmen dat de darmwand moet beschermen tegen bacteriën in de ontlasting. Hoe dunner en doordringbaarder het is, hoe groter de kans op een ontsteking van de darmwand.

Ontstekingen aan de darmwand kunnen weer bijdragen aan het ontstaan van het zogenaamde metabool syndroom, waarbij obesitas gepaard gaat met een aantal andere aandoeningen, zoals een hoge bloeddruk of bloedsuikerspiegel. Wat weer zorgt voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes.

Een Westers dieet

Het vezelarme dieet dat de dieren kregen was een muizenvariant van het zogenaamde ‘Westers dieet’, met veel vet en suikers - belangrijke ingrediënten van een gemiddeld kerstmaal. De muizen begonnen dan ook al gauw (voor)tekenen van typische welvaartsziekten te vertonen: ze kwamen snel aan en hun bloedsuikerspiegel steeg.

Valt dat te repareren?

De wetenschappers onderzochten de effecten van verschillende supplementen op die door vet en suiker aangetaste muizendarmen. Een aantal muizen kreeg gezonde Bifidobacteria toegediend. Dat had een positief effect op de groei van het darmslijmvlies. Maar dat slijmvlies bleef wel doordringbaarder voor bacteriën.

Andere muizen kregen extra inuline, een voedingsvezel die onder andere in zoete aardappels zit. Bij hen gebeurde het omgekeerde: het darmslijmvlies werd niet dikker, maar wel minder doordringbaar. De muizen wier dieet voor twintig procent uit inuline bestond, vielen bovendien af, en hun bloedsuikerspiegel werd stabieler. Ze hadden meer darmweefsel en hun darmflora herstelde zich enigszins.

Doe het voor je stoelgang

Kortom: veelbelovende resultaten, maar een magische pil om de effecten van ongezond eten teniet te doen, bestaat niet. En of dit allemaal hetzelfde werkt in mensendarmen, moet ook nog onderzocht worden.

Maar er zijn intussen genoeg andere redenen om voor een vezelrijke kerst te kiezen. Er zijn genoeg gezondheidsrisico’s van vezelarm eten bekend, van kanker tot hart- en vaatziekten.

En voor wie meer een kortetermijndenker is: vezels bevorderen de stoelgang en helpen verstopping voorkomen. Voor wie volgende week drie dagen achtereen gaat zitten en eten, kan dat wellicht ook geen kwaad.

Check hier tips van het Voedingscentrum voor een vezelrijker dieet.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1