Wetenschap & Techniek

Grote vervuilers kunnen verantwoordelijk worden gesteld voor klimaatverandering

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote vervuilers kunnen verantwoordelijk worden gesteld voor klimaatverandering

Goed nieuws voor de Peruaanse berggids Saúl Luciano Lliuya, die De Kennis van Nu eind 2016 volgde over smeltende gletsjers. Hij diende een aanklacht in tegen energiegigant RWE vanwege de bijdrage van het bedrijf aan klimaatverandering. Een Duitse rechtbank heeft de aanklacht gegrond verklaard. Dat betekent dat er nu echt een rechtszaak gaat komen.

Luciano Lliuya, wiens woonplaats Huaraz met overstroming wordt bedreigd door een smeltende gletsjer, had het Duitse bedrijf RWE aangeklaagd voor de gevolgen van klimaatverandering. De energiegigant probeerde eerst nog onder een rechtszaak uit te komen, door te zeggen dat er geen legale gronden waren voor een zaak. In december 2016 gaf de rechtbank van Essen het bedrijf daar gelijk in, maar in hoger beroep is nu dus besloten dat er wel degelijk een rechtszaak zal komen.

Verantwoordelijk voor overstromingsgevaar

Voor de Peruaanse berggids betekent dat een mijlpaal. "Twee en een half jaar hebben we gevochten voor onze rechten en voor bescherming tegen de gevaren in Huaraz. Nu wordt duidelijk dat grote bedrijven verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun acties", vertelt hij. "We kunnen eindelijk laten zien dat RWE gedeeltelijk verantwoordelijk is voor het overstromingsgevaar, veroorzaakt door het terugtrekkende ijs in de Andes. Dit is een geweldige dag voor mezelf en mijn familie, en ook voor alle mensen in Huaraz en in de hele wereld, die lijden onder de gevolgen van klimaatverandering."

Meebetalen aan veiligheidsmaatregelen

Dat er een rechtszaak komt, betekent dat Luciano Lliuya zijn aanklacht met behulp van bewijsmateriaal mag gaan ondersteunen. RWE is verantwoordelijk voor bijna 0,5% van de wereldwijde CO2-uitstoot sinds de industriële revolutie. Daarom moet het bedrijf meebetalen aan de veiligheidsmaatregelen die nodig zijn om Huaraz tegen overstromingsgevaar te beschermen, vindt de Peruaanse berggids.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Huaraz, een stad in de Andes, ligt pal onder een gletsjer die door klimaatverandering instabiel is geworden. Als een deel van de gletsjer afbreekt en in het meer eronder valt, zal een groot deel van de stad overstromen.

Druk op vervuilende bedrijven neemt toe

Ook milieuactivisten zijn blij met de uitspraak, want die maakt de weg vrij voor andere rechtszaken tegen grote vervuilers. "De argumenten van de rechtbank laten zien dat individuele actoren verantwoordelijkheid moeten nemen, ook al hebben velen bijgedragen aan het proces van klimaatverandering", zegt Klaus Mike, voorzitter van de Duitse milieu- en ontwikkelingsorganisatie die Luciano Lliuya ondersteunt bij zijn rechtszaak. "Dit is goed nieuws voor de wereldwijde inspanningen om het klimaat te beschermen, en voor degenen die lijden onder de ergste gevolgen van klimaatverandering."

Ster advertentie
Ster advertentie