Wetenschap & Techniek

Windenergie zoals je het niet eerder zag

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Windenergie zoals je het niet eerder zag

[NTR] Wetenschappers presenteerden de afgelopen week twee wel heel bijzondere manieren van energiewinning.

Goed, feitelijk is het geen windenergie. Het zijn technieken die je normaal associeert met windenergie, maar dan beneden de waterspiegel. Maar bijzonder blijft het, wat deze wetenschappers deden. De eerste groep ging onderwatervliegeren, de tweede plaatste een minuscuul windmolenpark in een bakje water.

Onderwatervliegeren

Getijdenenergie haal je uit het verschil tussen eb en vloed. De meeste technieken hebben daar relatief snel stromend water voor nodig, terwijl het water voor de Nederlandse kusten juist relatief langzaam stroomt. Maar daar heeft de Nederlandse onderzoeker Eize Stamhuis nu een oplossing voor gevonden. Hij heeft met zijn bedrijf Sea Current een soort vlieger van tien bij twaalf meter onder water geplaatst, die heen en weer beweegt in de stroming.

De daarmee opgewekte energie kan vervolgens met een kabel aan land worden gebracht. Getijdenenergie kan weliswaar bij lange na niet in onze energiebehoefte voorzien, maar is wel vrijwel altijd beschikbaar en zeer voorspelbaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Windmolenpark met bacterieaandrijving

Als je door een microscoop naar een paar druppeltjes slootwater kijkt, zie je een chaotische wirwar van bacteriën en ander microscopisch leven rondzwemmen. Maar wat gebeurt er als je raster van 64 minuscule rotortjes in het water plaatst? Dan blijken de bacteriën spontaan over te gaan tot zelforganisatie. Ze beginnen zich met z'n allen op een regelmatige manier te bewegen, zodat de rotortjes gaan draaien als vormen ze een windmolenpark, ontdekten Britse onderzoekers.

Het bijzondere is dat dit systeem energie oplevert zonder dat je er energie in hoeft te stoppen. Een minuscule hoeveelheid energie weliswaar, maar misschien genoeg om op een dag microscopische motortjes te laten werken.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu.

Ster advertentie
Ster advertentie