Wetenschap & Techniek
NTR

Communiceren met mensen die dromen: het blijkt mogelijk

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Communiceren met mensen die dromen: het blijkt mogelijk

Contact leggen met mensen terwijl ze diep in slaap liggen te dromen; het blijkt mogelijk. Wetenschappers stelden vragen aan de dromers, die daarop antwoordden door met hun ogen of gezichtsspieren te bewegen.

Dromen doe je als je diep in slaap bent, dus echt logisch klinkt het niet dat het mogelijk is om te communiceren met mensen die aan het dromen zijn. Maar dromers blijken in staat om vragen waar te nemen, hun werkgeheugen te gebruiken en antwoord te geven. Een bijzonderheid was wel dat de proefpersonen allemaal zogenoemde lucide dromers waren.

Wat zijn lucide dromen?

Lucide dromers zijn zich bewust van het feit dat ze dromen. Ze slapen wel, maar kunnen de gebeurtenissen in hun dromen sturen, of zijn zich zelfs bewust van het feit dat ze eigenlijk in bed liggen en hun dromen niet echt zijn. Veel mensen hebben deze ervaring tijdens hun kindertijd gehad, maar met behulp van technieken kan het ook op volwassen leeftijd worden aangeleerd.

De studie, gepubliceerd in Current Biology, is uitgevoerd op vier plekken, waaronder het Radboud UMC in Nijmegen. De in totaal 36 proefpersonen gingen eerst slapen, waarna ze probeerden een lucide droom te krijgen. Deze treden op tijdens de zogenoemde REM-slaap, die te herkennen is aan de snelle oogbewegingen die mensen dan maken.

Ja- en nee-knikken met je ogen

Eenmaal in die fase gaven de onderzoekers instructies aan de proefpersonen, bijvoorbeeld het uitvoeren van een eenvoudige rekensom of het beantwoorden van een vraag met ja of nee. De proefpersonen bleken daar toe in staat, door hun gezichtsspieren te bewegen of door op een bepaalde manier met hun ogen te bewegen. Dat gold overigens niet voor alle proefpersonen. In totaal gaven zes proefpersonen antwoorden, tijdens 29 sessies.

Een 19-jarige Amerikaan die pas twee keer eerder lucide had gedroomd, antwoordde correct op rekensommen die hem via uitgesproken woorden werden gesteld. Datzelfde gold voor een Duitse en een Franse deelnemer. Een 26-jarige Nederlandse deelnemer reageerde ook op de vragen, maar gaf naast correcte ook een aantal foute antwoorden.

Vragen uit de radio

Veel van de proefpersonen konden zich na ontwaken nog herinneren dat ze vragen hadden gekregen. Sommige deelnemers gaven aan dat de gestelde vragen van buiten hun droom leken te komen, terwijl ze voor anderen deel uitmaakten van hun droom. Een van de deelnemers dacht bijvoorbeeld dat de vragen uit een radio kwamen. De droomwetenschappers hopen in een vervolgonderzoek meer aan de weet te komen over de werking van het menselijk geheugen tijdens de slaap.

Gerelateerd:

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie