Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Dolfijnen verlagen doelbewust hun hartslag voor lange duik

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Dolfijnen verlagen doelbewust hun hartslag voor lange duik

Dolfijnen verlagen voor een duik hun hartslag, blijkt uit nieuw onderzoek. Het lijkt een doelbewuste actie, die de kans op decompressieziekte verkleint.

De onderzoekers lieten de tuimelaars duiken van verschillende lengte maken, en hielden ondertussen nauwgezet de hartslag van de dieren in de gaten met behulp van elektrocardiografie. Voor iedere duik ging de hartslag van de dieren duidelijk naar beneden. Als de duik langer was, brachten de dolfijnen hun hartslag niet alleen verder, maar ook sneller naar beneden.

Door de hartslag naar beneden te brengen vermindert niet alleen het zuurstofverbruik, het vermindert ook de opname van stikstof. Stikstofbelletjes in het bloed zijn de oorzaak van decompressieziekte. Het onderzoek verscheen in Frontiers of Physiology.

Wat is decompressieziekte?

Decompressieziekte, ook wel bekend als Caissonziekte, is vooral bekend van duikers. Het treedt op als stikstof in het bloed niet snel genoeg afgevoerd kan worden. Tijdens het opstijgen aan het einde van een duik neemt de druk op het lichaam af en kan het stikstof belletjes in het bloed vormen. Dit kan de bloedsomloop hinderen. Dergelijke stikstofbelletjes in de hersenen kunnen zelfs dodelijk zijn.

De onderzoekers denken dat het verlagen van de hartslag een doelbewuste actie is van de dolfijnen, in plaats van een automatische reflex. Ze laten en deel van hun longen leeglopen, waardoor bloed of lucht naar de plekken stroomt die onder druk staan. Daardoor neemt het bloed minder stikstof op. Op die manier kunnen de dolfijnen op elk gewenst moment op of van het gas gaan, vertellen de onderzoekers in New Scientist. Daarmee verkleinen ze het risico dat stikstofbelletjes in hun bloed ze parten gaan spelen.

Luister ook:

Dolfijn duikt op in Harlingen

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie