Wetenschap & Techniek
NTR

Mogen we embryo's genetisch aanpassen?

foto: needpixfoto: needpix
  1. Nieuwschevron right
  2. Mogen we embryo's genetisch aanpassen?

Hoe denken wij in Nederland over het genetisch aanpassen van embryo's? Die vraag wordt steeds urgenter, doordat er technisch steeds meer mogelijk is. "We moeten het gesprek aangaan, liever vandaag dan morgen", zegt hoogleraar en initiatiefnemer van de 'DNA-dialoog' Sam Riedijk in Focus.

Wie de wetenschap volgt, heeft het ongetwijfeld al gemerkt: er is een revolutie aan de gang in de genetica. Binnen het fundamentele onderzoek is dat al een tijdje aan de gang, maar het begint nu ook door te dringen in de geneeskunde. Heel binnenkort zal die menselijke genetica ons persoonlijke leven binnenkomen.

Wil jij je eigen DNA kennen?

Dat gaat veel vragen met zich meebrengen, die wij moeten beantwoorden. Als persoon, maar ook als samenleving. Wil ik mijn eigen DNA kennen? Wat wil ik er wel en niet van weten? Wie mag mijn DNA gebruiken: mijn dokter, mijn verzekeraar, de politie? Laat je het DNA van je kinderen in kaart brengen, zodat je bepaalde gezondheidsrisico’s weg kunt nemen?

DNA-festival

Wil je zelf meepraten over dit belangrijke vraagstuk? Bezoek dan zondagmiddag het DNA-festival dat Nemo en Kennislink zondag organiseren in Amsterdam. Wetenschappers, journalisten en het publiek gaan daar met elkaar in gesprek over de dilemma’s van de genetische revolutie. Het festival begint om 14.00 uur en je kunt je aanmelden via de site.

En dan hebben we het nog niet eens over de mogelijkheid om te knippen en plakken met DNA. Bij dieren en planten lukt het al heel aardig, en ook bij de mens zullen we binnenkort onze erfelijke code kunnen herschrijven. Het is enorm lastig om te bepalen hoe je daar mee om moet gaan. Je kunt er ziektes mee verhelpen, maar je kunt er ook mensen mee veranderen naar eigen inzicht.

Het einde van de kale man?

Het is bijvoorbeeld heel goed denkbaar dat ouders beslissen om de erfelijke code voor kaalheid bij hun kinderen te vervangen door een code voor een weelderige haardos. Focus Radio sprak over die mogelijkheid met Marc van Mill, universitair hoofddocent Biomedische Genetica aan de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht.

Alle reden dus om met elkaar in gesprek te gaan. Sam Riedijk, medisch psycholoog en universitair docent genetica en maatschappij aan het Erasmus MC, initieerde daarom de DNA-dialoog. Deze dialoog is specifiek toegespitst op de vraagstukken rond het aanpassen van het DNA van embryo's. De uitkomsten van die dialoog worden in een rapport verzameld en eind 2020 aangeboden aan politici, wetenschappers en de Nederlandse samenleving.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie