appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Focus met VOF de Kunst-zanger Nol Havens en wetenschapper Laurens Ham
STER Advertentie

Sporten is gezond. Maar meer is niet altijd beter

zaterdag 11 juni 2016 | NTR | Bouwe van Straten

Sporten heeft allerlei gunstige effecten op je lichaam en gezondheid. Maar dat wil nog niet zeggen dat topsporters langer leven en gezonder zijn.

Sporten heeft allerlei gunstige effecten op het lichaam. Hoogleraar sportgeneeskunde van het UMC Utrecht Frank Backx, vanmiddag te gast bij Nieuws&Co, somt er moeiteloos een aantal op: Je hartspier wordt sterker en pompt je bloed efficiƫnter rond. Je suikerhuishouding wordt beter. Je bloedvaten worden veerkrachtiger. Bij mensen met een lage bloeddruk daalt de bloeddruk door beweging. En bewegingen die je vaak oefent, zul je steeds sneller en efficiƫnter kunnen uitvoeren.

Niet ouder

Hoe meer je traint, hoe meer gunstige effecten, denk je dan misschien. Maar zo simpel ligt het niet. Topsporters worden bijvoorbeeld niet ouder dan de gemiddelde burger. Uit sommige onderzoeken lijkt dat wel naar voren te komen, maar waarschijnlijk geven die een vertekend beeld. Veel topsporters zijn van nature al gezonde mensen met gunstige psychische en lichamelijke eigenschappen. Met andere woorden: ook zonder al die training zouden ze wel een hoge leeftijd hebben bereikt.

Als je dan niet ouder wordt van topsport, maakt het je dan in ieder geval gezonder? Het is niet eenvoudig om daar harde uitspraken over te doen, want onderzoek naar topsporters is verdraaid lastig. Ze zitten verspreid over de hele wereld en vinden hun sport vaak belangrijker dan wetenschappelijk onderzoek. En als je dan toch resultaten hebt, heb je doorgaans te maken met een geheimhoudingsplicht.

Topsporten niet ongezond

Maar volgens Frank Backx is topsporten in principe gezond, zolang je maar aan een aantal voorwaarden voldoet, waaronder genoeg herstelperioden om overtraining te voorkomen, gezond eten en het onderhouden van je sociale contacten. Daarbij definieert hij een gezonde topsporter als iemand die niet vaker ziek is dan een gemiddeld persoon. Een gezonde topsporter is dus niet zozeer gezonder dan de gemiddelde Nederlander, als wel niet ongezonder. 

Alle kleine beetjes helpen

Een troost voor mensen die liever lui dan moe  zijn: om te profiteren van de gezondheidseffecten van sport is intensief sporten helemaal niet nodig. Drie keer per week een half uur tot drie kwartier is al voldoende. Zelfs acht minuten sporten heeft al effect

Maar laten we ons gelukkig prijzen met al die voetballers, wielrenners en atleten die de komende maanden tot het uiterste zullen gaan om ons een prachtige Sportzomer te bezorgen. 

Sportarts Frank Backx was vanmiddag te gast bij NPO Radio 1 Sportzomer:

Is topsport goed voor je lichaam?

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1