Wetenschap & Techniek
NTR

Welke oplossingen heeft de wetenschap voor het stikstofprobleem?

foto: NTR / De Kennis van Nufoto: NTR / De Kennis van Nu
  1. Nieuwschevron right
  2. Welke oplossingen heeft de wetenschap voor het stikstofprobleem?

De lucht in stallen wassen, vloeren aanleggen die bijna geen ammoniak uitstoten en het aanzuren van mest: vanuit de wetenschap worden allerlei oplossingen aangedragen om het stikstofprobleem verder aan te pakken.

De oplossing voor het stikstofprobleem

Een voorbeeld van zo’n oplossing is de zogenaamde luchtwasser. Dat apparaat verzamelt alle lucht uit de stal, brengt die samen in een drukkamer er perst het door de wasser heen. Zwavelzuur in het waswater bindt zich aan ammoniak, geurstoffen en fijnstof, zodat 95% van deze stoffen uit de lucht verdwijnen.

Afgesloten en open stallen

“Dat werkt goed in een varkensstal, die hermetisch afgesloten is”, vertelt bioloog Henrik Barmentlo in Focus Radio. “Maar een koeienstal is rondom vaak helemaal open”. Daarom wordt in die stallen vaak weer gewerkt met emissie-arme vloeren. Het doel van die vloeren is om de poep en de urine van koeien zoveel mogelijk te scheiden, omdat de ammoniak juist ontstaat als die twee samenkomen.

De Kennis van Nu over het stikstofprobleem

Wetenschapsprogramma De Kennis van Nu zet de verschillende technieken voor stikstofreductie op een rij en komt tot de conclusie dat er nog best veel te winnen is. Dat levert al snel meer op dan met z’n allen honderd kilometer per uur rijden, maar aan één ding gaan de onderzoekers wel voorbij: dierenwelzijn.
Woensdag, NPO2, 22.15 uur.

Een derde mogelijkheid is het aanzuren van mest, zoals ze in Denemarken doen. “Als mest zuurder is, komt er minder ammoniak vrij. Dat kun je bijvoorbeeld bereiken door de dieren minder eiwit te geven”, vertelt Barmentlo.

Zijn deze technieken nu de oplossing voor het stikstofprobleem? "‘We moeten realistisch zijn. We zullen zuivel blijven gebruiken, we zullen niet stoppen met het produceren van vlees, en aardappelen krijgen mest, dus deze technologische middelen zijn een deel van de oplossing".

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie