Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Nieuw ontdekte microbe 'blokkeert malaria 100%'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw ontdekte microbe 'blokkeert malaria 100%'

Een nieuw ontdekte, eencellige microbe lijkt de overdracht van malaria geheel te voorkomen. De wetenschappers zien een 'enorm potentieel' om de verspreiding van de dodelijke ziekte tegen te gaan.

Helft van bevolking in Burundi is besmet met malaria

De nieuwe microbe, microsporidia MB gedoopt, is gevonden in muggen. Deze blijkt de opmerkelijke eigenschap te hebben de overdracht van de malariaparasiet geheel stop te zetten. De muggen lijken bovendien geen last te hebben van de microbe schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. Dat zou betekenen dat de verspreiding van de microbe in malariamuggen een veelbelovende manier is om de verspreiding van malaria tegen te gaan.

De inzet van microben om de overdracht van ziekten tegen te gaan is op zich niet nieuw. De Wolbachia-bacterie wordt bijvoorbeeld al ingezet om de verspreiding van dengue (knokkelkoorts) tegen te gaan.

Langdurige bescherming

Microsporidia zijn een soort schimmels en meestal parasitair. Deze specifieke soort werd in 5% van de onderzochte muggen aangetroffen. Geen van deze muggen droeg de malariaparasiet bij zich. De onderzoekers spreken daarom van een '100% blokkade'. Hoe de microbe de malariaparasiet buiten de deur houdt, moet nog verder worden onderzocht. Duidelijk is wel dat infecties met microsporidia meestal voor het leven zijn. Dat zou betekenen dat ook de blokkade van de malariaparasiet langdurig is.

Malaria geldt nog altijd als een van de grootste gezondheidsrisico's ter wereld. Elk jaar raken meer dan 200 miljoen mensen besmet en sterven zo'n 450.000 mensen. Elke twee minuten vraagt de ziekte en slachtoffer onder de vijf jaar.

Waarom bijten muggen ons eigenlijk, en wat is het nut van muggen? Je leest en ziet het bij NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie