Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Wetenschappers ontdekken 20.000 jaar oude structuur van mammoetbotten

foto: A.J.E. Pryorfoto: A.J.E. Pryor
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetenschappers ontdekken 20.000 jaar oude structuur van mammoetbotten

'Bonehenge', wordt het al genoemd: een prehistorische, cirkelvormige structuur die bijna geheel uit mammoetbotten bestaat. De 20.000 jaar oude structuur werd waarschijnlijk gebruikt voor rituele bijeenkomsten of voor voedselopslag.

Het bottenbouwsel werd gevonden in de buurt van de Russische plaats Voronezj, waar in 1951 en 1970 ook al dergelijke structuren werden aangetroffen. Deze nieuwe vondst is echter duidelijk groter. De cirkel heeft een diameter van ongeveer 12,5 meter, met een tot twee meter dikke muren van zo'n 50 centimeter hoog, schrijven de onderzoekers in het vakblad Antiquity.

Wetenschappers dachten tot nu toe dat de bottencirkels voormalige woningen waren, maar de nieuwe vondst maakt dat onwaarschijnlijk. De te overspannen ruimte is namelijk zo groot, dat een dak nauwelijks was te construeren met prehistorische materialen. In musea lukte het alleen met toevoeging van metalen ondersteuning.

Voedselbewerking of rituelen

Waarschijnlijker is dat onze verre voorouders de plek gebruiken om voeding te bewerken. De onderzoekers troffen namelijk steenkool- en plantenresten aan, een teken dat er wellicht voeding werd gekookt. Ook lagen er steensplinters, waarschijnlijk overblijfselen van de bewerking van stenen werktuigen.

Een andere mogelijkheid is dat de plek een rituele functie had. De verzameling botten zou bijvoorbeeld een bewijs kunnen zijn van de jachtkwaliteiten van de bouwer(s). Maar de wetenschappers benadrukken dat dit weinig meer is dan wilde speculatie.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie