Wetenschap & Techniek
NOSNTR

'Stadsleven is slecht voor je richtingsgevoel'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stadsleven is slecht voor je richtingsgevoel'

Mensen die zijn opgegroeid buiten de stad hebben een beter richtingsgevoel. Dat komt naar voren uit een nieuwe studie onder honderdduizenden mensen uit bijna 40 landen.

Jarenlang ging het verhaal rond dat mannen beter zouden kunnen navigeren dan vrouwen. Recentelijk werd duidelijk dat er nauwelijks verschil is - mannen hebben vooral een groter talent voor zelfoverschatting.

{podcast audio="108050" caption="Amper verschillen in navigatievermogen Nederlandse mannen en vrouwen " }

Maar er lijkt wel een verschil te zijn tussen mensen die opgroeiden in de stad of juist op het platteland, blijkt nu uit nieuw onderzoek. Vooral als steden een recht-toe-recht-aan rasterstructuur hebben - bijvoorbeeld Amerikaanse steden als New York en Los Angeles - vinden mensen die er opgroeiden slechter de weg. Als steden complexer en organisch van opbouw zijn - denk aan Amsterdam of Utrecht - is het effect kleiner.

Virtueel de weg zoeken

Voor hun studie analyseerden wetenschappers de gegevens van 442.195 mensen uit 38 landen. Ze keken hoe deze mensen hun weg wisten te vinden in de computergame Sea Hero Quest. Om precies te zijn: ze moesten de kaart van het virtuele gebied uit hun hoofd leren, en vervolgens moesten ze - zonder de kaart - hun doel zien te vinden in de gamewereld.

Daarbij scoorden oudere mensen slechter dan jongere deelnemers. Maar een 70-jarige Amerikaan die op het platteland was opgegroeid, deed het net zo goed als een gemiddelde 60-jarige deelnemer.

Daag je richtingsgevoel uit

Het onderzoek noemt geen oorzaak voor het gevonden verschil. Het zou bijvoorbeeld best kunnen dat de grotere luchtvervuiling in steden een rol speelt. Maar de onderzoekers zelf denken dat de rechte wegen en de vele herkenningspunten minder eisen stellen aan het navigatievermogen van mensen, waardoor dat vermogen zich minder ontwikkelt. Als dat inderdaad klopt, dan is het misschien niet zo'n gek idee om je navigatiesysteem zo nu en dan uit te zetten.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie