Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Het hitterecord van afgelopen zomer is nog steeds een mysterie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het hitterecord van afgelopen zomer is nog steeds een mysterie

Maar liefst 42,9 graden tikte de thermometer aan, afgelopen juli, in het Gelderse plaatsje Deelen. Toch werd de meting al snel ongeldig verklaard. Was dat terecht of niet? Nieuws en Co vroeg het aan weerman Marco Verhoef.

Hitterecord Deelen nog steeds een mysterie


Slapeloze plaknachten en schuilen voor de zon: de meeste mensen zullen zich de extreme hitte van afgelopen zomer nog goed herinneren. Op 24 juli sneuvelde het 75 jaar oude hitterecord toen het in Eindhoven 39,3 graden werd. Een dag later werden al temperaturen van boven de 40 graden gemeten, en even leek het erop dat de temperatuur nóg verder steeg: tot 42,9 graden in Deelen.

'Dit is gewoon uitgesloten'

Al snel besloot het KNMI de torenhoge meting in Deelen te schrappen. De temperatuur was er namelijk in een minder dan een half uur tijd bijna vier graden omhoog gegaan. Zo'n grote temperatuurstijging in zo korte tijd, dat kon niet kloppen. Misschien was er iets mis met de sensoren?

Als je het aan weerman Marco Verhoef vraagt, was het schrappen van de meting terecht. Hij geloofde meteen al niet dat de temperatuur klopte, vertelt hij in Nieuws en Co. "Je gaat meteen naar zo’n grafiekje kijken, en dat liet zulke rare dingen zien, dat ik dacht: dit is gewoon uitgesloten, dat dit waar is. Dat heeft met natuurkundige wetten te maken, het kan gewoon haast niet."

Sensoren werken prima

Toch heeft het KNMI na onderzoek naar het meetstation nog steeds geen oorzaak voor de absurde temperatuurstijging kunnen vinden. De sensoren blijken namelijk prima te werken.

Hoe kan dat dan? Misschien zat de oorzaak wel in de overige apparatuur die bij de meting betrokken is, zegt Verhoef. "Het is een beetje speculeren voor mij, maar het zou zomaar kunnen dat die apparatuur daarachter een beetje door de hitte bevangen werd."

Vrachtwagen naast het meetstation?

Maar ook wildere scenario's zijn mogelijk: denk bijvoorbeeld aan een vrachtwagen met draaiende motor die de temperatuur bij het meetstation omhoog kan hebben gestuwd. Hoewel zoiets op een afgesloten plek als vliegbasis Deelen misschien niet zo waarschijnlijk is. Hoe dan ook, zegt Verhoef, er moet iets raars gebeurd zijn, als je ervan uitgaat dat er met de apparatuur niks mis was.

Waar komt ons wisselvallige weer vandaan? Lees meer in dit artikel van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie