appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wordt radio leuker met een beetje drugs?

pixabay
donderdag 31 oktober 2019 | NTR | Redactie

Microdosing maakt je creatiever, beweren sommige mensen. Het wetenschappelijk bewijs is nog niet overweldigend, maar presentator Steven Smit onderzoekt tijdens de uitzending van het nachtprogramma Focus hoe het is om een paar druppels ALD 52 te nemen, een soort LSD. Wat doet microdoseren met iemand? 

Wordt radio leuker met een beetje drugs?

Van microdosing ga je absoluut niet hallucineren, vertelt microdoseerder Sjanet de Geus in de uitzending: "Het is de bedoeling dat het sub-perceptueel is". Oftewel: je neemt het eigenlijk niet echt waar. Vergelijk het met een kopje koffie. Dat maakt je misschien iets alerter, maar dat heb je niet of nauwelijks in de gaten.

Wordt je van cafeïne alerter, van een heel klein beetje lsd of paddo's zou je creatiever worden, zeggen veel ervaringsdeskundigen. Er is ook wel enig wetenschappelijk onderzoek dat in die richting wijst, maar dat onderzoek staat nog in de kinderschoenen.

De participerende journalistiek van Steven Smit zal daar weinig verandering in brengen. Wel zegt hij aan het einde van de uitzending: "Ik begin er net zin in te krijgen". Een indicatie dat een microdosis enige tijd nodig heeft voor het effect optreedt. 

Werkdruk

Er zijn aanwijzingen dat mensen microdosing niet alleen voor hun plezier gebruiken, maar ook om te kunnen voldoen aan de hoge verwachtingen van hun werkgever. Met name in de creatieve sector kan de druk om met goede ideeën te komen groot zijn. Dat kan natuurlijk tot prachtige dingen leiden, zoals Smit in de uitzending zegt: "Steve Jobs nam ooit lsd, en nu hebben we allemaal een iPhone".

'Microdosing' van drugs zou kunnen helpen met creativiteit en depressie

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1