appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

170 kilometer hardlopen aan één stuk door: hoe doen mensen dat?

Unsplash
donderdag 17 oktober 2019 | NTR | Redactie Focus

Dagen en nachten rennen door de bergen, 170 kilometer afleggen zonder te slapen: sommige mensen doen het voor de lol. Waarom doen ze dat en hoe houden ze het vol? Ultraracer Arjan van Binsbergen en sportpsycholoog Ciska de Bruijn praten erover in nachtprogramma Focus

Zo lang hardlopen dat je gaat hallucineren: Ultraracing


Een marathon lopen is knap, dat zal niemand betwisten. Toch verbleekt die afstand van 42 kilometer bij de bijna bovenmenselijke prestaties van ultraracers. 

Neem bijvoorbeeld de Ultra Trail du Mont Blanc: een uitputtingsslag van 171 kilometer en meer dan 10.000 hoogtemeters door de Alpen. De meeste deelnemers rennen in bijna twee dagen naar de finish. Tijd voor eten en rusten onderweg is er nauwelijks. 

Alles eruit halen

Arjan van Binsbergen was één van de deelnemers. Hij doet mee aan dit soort races, vertelt hij in Focus, om het maximale uit zichzelf te halen. "Nadat je een marathon gedaan hebt, doe je een keer 50 kilometer, en een keer 70, en dat gaat verder. Dat is mijn drive. Ik zit momenteel in een fase dat ik denk: ik haal wel alles eruit."

Geen ruimte in je hoofd

Hoe houden mensen het vol, dit soort extreme races? De eerste kilometers zit je nog vol adrenaline, vertelt sportpsychologe Ciska de Bruijn, en als de finish eenmaal in zicht is, krijg je nog wat extra energie waarmee je de eindstreep haalt. "Maar die tussenperiode, die is het lastigst. Tussen de 10 en 160 kilometer zal het heel zwaar zijn." 

Om het toch vol te houden, legt ze uit, zijn sporters eigenlijk bezig zich continu te focussen op iets anders dan hun lichaam en hun pijntjes. "Daardoor heb je eigenlijk domweg geen ruimte meer in je hoofd om die pijn te voelen."

Vrouwen presteren opvallend goed

Vrouwen zijn trouwens opvallend goed in het rennen van dit soort extreme races. Sterker nog: hoe zwaarder de race, hoe groter de kans dat er een vrouw wint. Hoe is dat te verklaren? Tv-programma De Kennis van Nu zocht het uit

Wil je meer weten over de mentale en fysieke grenzen van de mens? Bekijk dit beeldverhaal van NPO Focus. 

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1