Wetenschap & Techniek
NTR

De oorlog in Syrië is ook een ramp voor de archeologie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De oorlog in Syrië is ook een ramp voor de archeologie

In Syrië zijn de gevolgen van de oorlog immens. Het geweld heeft al bijna een half miljoen mensen het leven gekost en de mensen die er nog zijn, hebben het zwaar. Maar dat is niet het enige vreselijke verlies. In nachtprogramma Focus komt een heel ander soort schade aan bod.

De oorlog in Syrië heeft ook rampzalige gevolgen voor het werelderfgoed. Veel van de eeuwenoude tempels, beelden en steden in het land zijn geplunderd en verwoest. Daardoor raakt ook nog eens de identiteit van miljoenen mensen beschadigd. Cultureel erfgoed is namelijk nauw verweven met de collectieve geschiedenis en trots van een volk.

Dozen met vondsten liggen op straat

Niet alleen de Syriërs zelf, maar ook buitenlandse onderzoekers rouwen om de grootschalige verwoestingen van erfgoed in het land. Archeoloog Diederik Meijer van de Universiteit Leiden vertelt erover in Focus. Hij deed jarenlang opgravingen in Syrië, maar veel van zijn opgegraven objecten zijn in de afgelopen tijd weggegooid of verkocht.

Het museum in Raqqa, waar veel vondsten van Meijers opgravingen en die van collega’s lagen opgeslagen, is in de oorlog geplunderd en verwoest. Op foto’s zag hij de gelabelde dozen op straat liggen. "Vreselijk om te zien", zegt hij. "Daar heb je zoveel moeite voor gedaan, als je dat dan zo verwoest ziet worden, dat doet echt wat."

Eigen erfgoed gaat eraan

"Als je naar de televisie kijkt en je ziet weer al die beelden, dan komen de tranen toch wel heel dicht achter je ogen te staan", vertelt de archeoloog. "Het is diep tragisch, natuurlijk voor de mensen, maar ook voor de oudheden. Hun eigen erfgoed gaat eraan, waarmee ook hun besef van de oudheid verdwijnt."

In Syrië begon op scholen en universiteiten juist meer aandacht te komen voor oudheid en cultureel erfgoed, vertelt Meijer, maar dat ligt nu allemaal weer stil.

Vanavond besteedt tv-programma De Kennis van Nu uitgebreid aandacht aan verwoest erfgoed in Syrië, 21:15 uur op NPO 2. Wil je meer weten over de verwoesting van erfgoed op andere plekken in de wereld? Bekijk dit beeldverhaal van NPO Focus.

Erfgoed

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie