Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Freek Vonk: 'Voor kinderen zijn alle dieren hartstikke gaaf'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Freek Vonk: 'Voor kinderen zijn alle dieren hartstikke gaaf'

Geen Nederlander die zo gepassioneerd over dieren kan vertellen als bioloog Freek Vonk. In zijn programma’s, theatershow en tijdschrift laat hij geen dier achterwege. Geen dier is saai, en dat vinden kinderen ook niet, vertelt hij vrijdag in de wetenschapsspecial van Spraakmakers. "Elk dier heeft z’n eigen unieke verhaal en plek op deze wereld."

Nederlands eigen Crocodile Dundee vertelt dat de nieuwsgierigheid naar alles wat er om hem heen leefde, er al van kinds af aan bij hem in zat. "Ik was heel geïnteresseerd in de werking van de wereld. Waarom kunnen bijvoorbeeld vogels vliegen?"

De keuze voor biologie viel toen hij voor het eerst met een slang in aanraking kwam. "Het gesis, die flikkerende tong en zijn starre blik, ik was op slag verliefd. Toen ik thuiskwam wilde ik er alles over lezen. En vanaf toen wist ik eigenlijk dat ik onderzoek wilde doen en dingen wilde ontdekken die nog helemaal niemand weet."

Freek Vonk: 'Alle dieren zijn hartstikke gaaf'

'Nieuwsgierigheid bij kinderen vasthouden'

Als presentator van verschillende programma’s probeert Freek het enthousiasme over wetenschap op kinderen over te brengen. En dat lukt hem aardig: hij maakt de kinderen zelfs gek van dieren als pissebedden, steekmuggen en strontvliegen. Volgens Freek lukt ‘m dat door de echtheid van zijn enthousiasme. "Als iemand heel gepassioneerd is over een onderwerp, kan diegene er automatisch heel leuk over vertellen. Kinderen merken dat, want die prikken zo overal doorheen."

De bioloog kan niet ontkennen dat het ene dier 'sexyer' is dan het ander. "Maar in feite zit er geen verschil tussen wanneer je vertelt over een witte haai of een klein woestijntorretje. Dieren hoeven niet per se altijd nut te hebben of leuk te zijn voor ons, maar er zijn wel altijd interessante weetjes over ze te vertellen."

Bovendien hebben kinderen van nature al een nieuwsgierigheid voor de natuur, vertelt Freek. "Die nieuwsgierigheid verliezen ze naarmate ze ouder worden. Ik denk dat je die creatieve geest dan moet blijven prikkelen. En dat kan natuurlijk het makkelijkst met hele bijzondere opvallende weetjes."

Spraakmakers Special: Leven op de maan

Iedere vrijdag gaat Spraakmakers de verlenging in met de Special over wetenschap. In de studio bij Ghislaine vertelt ruimtevaartonderzoeker aan de TU Delft Angelo Vermeulen over leven buiten de aarde. Door de crash van een Israëlische sonde op de maan is er mogelijk leven op de maan achtergebleven. 'Schattige' waterbeertjes kunnen heel veel overleven. Hoe zit dat?

'Theoretisch heeft mens leven achtergelaten op maan en mars'

Ster advertentie
Ster advertentie