Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Astronomen zien de grootste botsing ooit ontstaan

foto: Naturefoto: Nature
  1. Nieuwschevron right
  2. Astronomen zien de grootste botsing ooit ontstaan

Voor het eerst is het vroegste stadium van een botsing tussen twee grote groepen van sterrenstelsels geobserveerd. Zulke groepen of clusters van sterrenstelsels zijn de grootste objecten in het heelal die nog door de zwaartekracht samengehouden worden.

Begin van botsende kolossale groepen sterrenstelsels voor het eerst ontdekt

Nederlandse astronomen van ASTRON, SRON en de Sterrenwacht van de Universiteit Leiden hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontdekking van dit zeldzame moment. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature Astronomy.

Wat is een cluster?

Onze aarde draait met nog een aantal planeten om de zon. Onze zon is één van de biljoenen sterren in de Melkweg. De Melkweg is een sterrenstelsel, en die komen op hun beurt ook weer voor in groepen, van 100 tot 1000 sterrenstelsel. Die groepen sterrenstelsels noem je clusters. Deze clusters bevatten naast sterrenstelsels ook grote hoeveelheden interstellair gas.

Grootste energie-explosie sinds Oerknal

Buiten de oerknal is er geen enkele gebeurtenis in het heelal waarbij er zo veel energie in het universum vrijkomt als bij zo'n botsing tussen twee clusters. "Je moet je voorstellen dat zulke clusters niet alleen sterrenstelsels bevatten, maar daartussen zit ook nog eens een grote hoeveelheid interstellair gas", vertelt Reinout Van Weeren, een van de auteur van het artikel in Nature. "Bij een botsing tussen die clusters wordt dat gas enorm verhit, tot temperaturen van zo’n 100 miljoen graden. Dus daar komen enorme hoeveelheden energie bij vrij."

Waarom zijn sterrenkundigen zo geïnteresseerd in zo'n kolossale aanvaring? “Wat we proberen te begrijpen is hoe onze Melkweg is ontstaan", aldus Van Weeren, "Onze Melkweg bevindt zich ook in een groep. We willen weten hoe vanaf de oerknal sterrenstelsels en groepen van sterrenstelsels in het heelal zijn ontstaan. Zo’n botsing is een belangrijke stap in dat proces, want zo groeien sterrenstelsels als de Melkweg, en ook groepen van sterrenstelsels.”

De sterrenkundigen kunnen nog wel even vooruit met de botsing. Ze hebben nu het allereerste begin geobserveerd. Dit soort botsingen duurt ongeveer een miljard jaar.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie