appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

Deze gevaarlijke gist besmet hele ziekenhuizen

Unsplash
dinsdag 9 april 2019 | NTR | Redactie

Grote kans dat je er nog nooit van hebt gehoord, maar de gist Candida Auris is bezig met een wereldwijde uitbraak. In de afgelopen 10 jaar maakte hij meer dan 1000 dodelijke slachtoffers. 

Globale uitbraak van resistent en gevaarlijk gist

Hoe zit dat precies? En hoeveel zorgen moeten we ons hierover maken? Nieuws en Co vroeg het aan medisch microbioloog Jacques Meis, die hielp bij het in kaart brengen van de uitbraak van Candida Auris

Als een resistente bacterie

"Dit is eigenlijk de eerste gist die zich gedraagt en verspreidt als een bacterie", legt Meis uit. "En deze gist heeft ook de resistentiekenmerken die we zien bij bacteriën en waar heel veel over te doen is." De gist verspreidt zich uitzonderlijk snel: wereldwijd worden er hele ziekenhuizen mee besmet. Bovendien is Candida Auris resistent tegen de meeste schoonmaakmiddelen. Als hij er eenmaal is, krijg je hem dus moeilijk weer weg. 

In Nederland valt het gelukkig nog mee: hier is de gist pas twee keer aangetroffen. Volgens Meis heeft dat te maken met de goede infectiepreventie in Nederlandse ziekenhuizen. 

Dodelijke bloedvergiftiging

Maar in veel andere landen maakt de gist dodelijke slachtoffers. "Bij mensen die een wat slechtere afweer hebben, kan hij een soort bloedvergiftiging geven. Hij verplaatst zich dan vanuit de darm of vanaf de huid richting het bloed", legt de microbioloog uit. "En dan kan het in heel veel gevallen dodelijk zijn. In ontwikkelingslanden gaat 60 tot 70 procent van de mensen met deze infectie dood." 

Wat is een gist precies? En waar zijn micro-organismen eigenlijk goed voor? Lees meer op NPO Focus

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1