appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Deep learning is overal om ons heen

Unsplash
vrijdag 29 maart 2019 | NTR | Redactie

Dit jaar gaat de Turing award, de officieuze Nobelprijs voor computerwetenschap, naar drie ingenieurs die aan de wieg stonden van deep learning. Wat houdt die revolutionaire techniek eigenlijk in?

'Nobelprijs' voor computerwetenschap naar 'Deep Learning'-pioniers

"Deep learning is een techniek waarmee computers patronen leren herkennen in data", legt wetenschapsjournalist Bennie Mols uit in Nieuws en Co. "Het is vaag geïnspireerd op de manier waarom het menselijk brein patronen herkent." Ons brein bestaat namelijk uit allemaal hersencellen die met elkaar communiceren, en dat kun je nabootsen in de computer.

Enorm veel toepassingen

De technologie heeft allerlei toepassingen die nu niet meer weg te denken zijn uit ons leven: van Google Translate tot medische scans en virtuele assistenten als Siri en Alexa. Mols: "Als je teruggetrokken in een bos zou willen leven, kun je er nog zonder. Maar wanneer je deel wilt uitmaken van de moderne informatiemaatschappij, kunnen we eigenlijk niet meer zonder. Er zijn zo veel toepassingen waar het nu al in zit". 

Slimmer dan wij?

Toch zijn er ook mensen die waarschuwen voor de risico’s van deep learning. Het doemscenario is dat robots en computers dankzij de techniek zo slim zullen worden dat ze het uiteindelijk van de mens gaan overnemen. Tesla-baas Elon Musk bijvoorbeeld laat zich regelmatig kritisch uit over deep learning. Maar, zegt Mols: "Elon Musk heeft deze technologie keihard nodig voor zijn zelfrijdende elektrische auto’s. Die kunnen er helemaal niet zonder". 

Wordt kunstmatige intelligentie slimmer dan de mens? Lees verder in deze special van NPO Focus. 

'Nobelprijs' voor computerwetenschap naar 'Deep Learning'-pioniers


NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1