Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Zijn voedselallergieën straks verleden tijd?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn voedselallergieën straks verleden tijd?

Kunnen we voedselallergieën bij heel jonge kinderen verhelpen door hun immuunsysteem te herprogrammeren? Een ziekenhuis in Deventer gaat dat onderzoeken.

Kinderarts wil voedselallergie genezen bij peuters

Voedselallergieën zijn een lastig en soms ook gevaarlijk probleem: bij sommige mensen kunnen pinda’s, kippenei en noten levensbedreigende allergische reacties veroorzaken. Onderzoekers proberen daar al lang een oplossing voor te vinden, maar tot nu toe zonder blijvend resultaat.

Het immuunsysteem opnieuw programmeren

Het Deventer Ziekenhuis hoopt daar verandering in te brengen met een nieuw onderzoek onder heel jonge kinderen. De onderzoekers gaan kinderen een jaar lang kleine hoeveelheden toedienen van het voedsel waar ze allergisch voor zijn, zoals pinda’s, in de hoop dat het kind er weerstand tegen opbouwt en voorgoed geneest van de allergie.

Bij oudere kinderen is dat al vaak geprobeerd, vertelt kinderarts en onderzoeksleider Ted Klok, maar bleek dit soort therapie niet goed te werken. Maar bij heel jonge kinderen zou dat weleens anders kunnen liggen, want hun afweersysteem is nog volop in ontwikkeling. "Wij denken dat dat hét moment is om dat immuunsysteem te herprogrammeren." Een vergelijkbaar onderzoek in de VS leverde in ieder geval al hoopgevende resultaten op.

Allergieën tegenwoordig eerder ontdekt

Waarom wordt dit soort onderzoek eigenlijk nu pas gedaan bij jonge kinderen? Lange tijd heerste het idee dat je baby’s en peuters maar beter kon weghouden van alles wat een allergische reactie zou kunnen veroorzaken, vertelt Klok. "Maar daar zijn we veel genuanceerder over gaan denken. We geven juist al die baby’s en peuters al heel erg vroeg de pinda, het kippenei, en daardoor weten we ook al heel vroeg dat ze die allergie hebben. En daarmee komen ze ook al heel jong bij ons in beeld, en dat opent de kans voor dit onderzoek."

Of de therapie echt werkt, moet nog blijken. Klok verwacht de resultaten van het onderzoek in het najaar van 2020.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie